Dört ayaklı Minare Diyarbakır Valiliği tarafından turizme kazandırıldı!
Diyarbakır’da turistik öneme sahip tarihi ve kültürel unsur olan Dört Ayaklı Minare, Diyarbakır Valiliği tarafından restorasyonu yapılarak turizme kazandırıldı. Dört Ayaklı Minare dört İslam mezhebini simgeliyor.
Anadolu’nun tek dört ayak üzerine kurulu farklı mimari yapıya sahip ve dört İslam mezhebini simgeleyen minaresinin korunması ve geleceğe taşınması adına proje kapsamında yapılan çalışmaların belli bir plan ve program dahilinde devam edebilmesi için Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün kontrollüğünde yürütülen Dört Ayaklı Minare Restorasyon Projesi'nin güçlendirme ve restorasyon işi için Atatürk Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden bilim kurulu oluşturuldu. Bilim kurulunun Dört Ayaklı Minare'nin aslına uygun olarak güçlendirme ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmesi adına yaptıkları çalışmalarda analiz ve titreşim testleri gibi detaylı çalışmalar yapılırken, yapılan kapsamlı restorasyon Haziran ayı içerisinde tamamlandı.
Restorasyon çalışmalarını değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "Diyarbakır mimarisinin önemli eserlerinden biri olan 16. yüzyıl eseri Dört Ayaklı Minare yılların içerisinden kendini muhafaza ederek çıkıp gelmiştir. 2011 Karacadağ Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Projeleri kapsamında valilik tarafından çizilerek Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan minarenin bulunduğu tahribat ve çatlak riskinden uzaklaştırılması adına 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Diyarbakır Valiliği tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki “Şeyh Mattahar Cami Minaresi Restorasyon Projesi” ile restorasyon çalışmalarına başlanılmıştı. Minarenin korunması ve geleceğe taşınması için proje kapsamında minare restorasyona alınarak, içinde bulunduğu çatlaklardan ve bu çatlakların yol açacağı tahribatlardan uzaklaştırılması sağlandı. Projenin planlı, programlı ve seri bir şekilde devam edilerek bitirilmesi adına farklı üniversitelerden bilim adamlarından oluşan Bilim Kurulu yapının aslına uygun olarak restore edilmesi sağlandı. İnsanlık tarihi ve kültürel değerlerinin ender örneklerinden biri olan minarenin restorasyonu Haziran ayında bitti. Dört ayağı ile dört İslam mezhebini simgeleyen ve Anadolu’daki tek örnek olan minarenin gelecek kuşaklara kazandırılması oldukça heyecan vericidir" dedi.
Turizmde sağladığı yeni aşamalar, son dönemde yapılan restorasyon ve tanıtım çalışmalarıyla ve devletin sağladığı teşviklerle Diyarbakır’ın turizmde önemli bir kent konumuna geleceğini vurgulayan Vali Kıraç “Fuar, kültür,inanç, sağlık gibi birçok turizm alanında Diyarbakır bölgenin ve ülkenin önemli bir destinasyonu olma yolunda hızla ilerlemektedir. Tarihi değerlerin, kültürel mirasların turizme kazandırılarak hayat bulacağı bu projelerde desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e teşekkürlerimi sunar, Diyarbakır’a hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.
Milliyet