Emlak Terimleri

Döşeme nedir?

İnşaat terimi olan döşeme nedir? Yanıtı, detayları ve döşeme çeşitleri için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Döşeme nedir?

Döşeme, bir yapıyı katlara ayıran ve üzerinde yürünen; yükleri ve kendi ağırlığını taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanları olarak ifade ediliyor. Döşemeler, birçok şekilde farklı malzemelerde yapılabiliyor. Peki döşeme nasıl yapılır diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Döşeme yapılışı..

Döşemelerin kalıplar, genellikle yapılacak hatıl yada kiriş kalıplarıyla ile birlikte hazırlanıyor. Döşeme altına destekleme yapılıyor. Bunun nedeni ise üzerine gelecek betonarme elamanın ağırlığını taşıması için yapılıyor. Çekme gerilimini önlemek için çekmeye çalışan kısmına çelik konuyor. Çelikler bir düz ve bir piliye olarak hazırlanıyor. Esas çeliklerin doğrultusuna dik konulan ve bağlanan dağıtma çelikleri yapılıyor.


Daha sonra kalıbı hazırlanmış döşemenin içine çelik donatısı yerleştiriliyor. Bu kalıbın içine beton dökülüyor.


Döşeme nasıl yapılır, yanıtladıktan sonra, döşeme çeşitlerine değinelim. Döşemeler yukarıda da belirttiğimiz gibi kullanıldığı malzemeye göre farklı çeşitler barındırıyor.


Döşeme çeşitleri..

1. Ahşap döşeme, ahşap kirişler üzerine ahşap malzeme kaplanarak yapılan döşemedir.


2. Asmolen döşeme, araları asmolen dolgulu dişli döşemedir.


3. Bitmiş döşeme kotu, bir döşemenin kaplaması yapıldıktan sonra, yani bitmiş durumda eriştiği düzeydir.


4. Çift doğrultulu döşeme, uzunluğu genişliğinin iki katından daha az olan betonarme plak döşemedir.


5. Demirli taş döşeme, dolgu görevini yapan gerecin aynı zamanda basınca çalıştığı döşeme türüdür. Bu tür döşemelerde genellikle pişmiş kilden yapılmış özel boşluklu bloklar kullanılıyor.


6. Dişli döşeme, arası 70 cm'yi geçmeyen kirişlerle düzenlenmiş betonarme döşemedir. Dişli döşemede dişlerin genişlikleri en az 5 cm oluyor. Kalıptan tasarruf ve altta düz bir yüzey elde etmek için dişler arasında, taşıma açısından etkisiz hafif dolgu blokları kullanılabiliyor. Beton dökülmeden önce yerleştirilen bu bloklara asmolen adı da veriliyor.


7. Kaset döşeme, her iki doğrultudaki nervürleri yük taşıyacak şekilde ve aynı kesitte olan dişli döşemedir.


8. Kirişsiz döşeme, kirişsiz olarak doğrudan doğruya betonarme kolonlar ya da perdeler üzerine oturulan ve bunlarla eğilmeye dayanıklı birleşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaktır. Mantar döşeme olarak da ifade ediliyor.


9. Konsol döşeme, yalnızca bir kenarından taşınan döşemedir.


10. Tek doğrultulu döşeme, uzunluğu genişliğinin iki katından daha çok olan betonarme döşemedir.


11. Volta döşeme, çelik kirişler arasına normal tuğlaların tonozcuk şeklinde örülmesiyle elde edilen eski bir çeşit döşemedir.


12. Yükseltilmiş döşeme, var olan bir döşeme üzerine yerleştirilen ve yükseklikleri ayarlanabilir noktasal ayaklara oturan özel karolarla yapılan ikinci döşemedir.


13. Yüzer döşeme,  ses yalıtımı için, döşemenin kaplama yüzeyini, beton ya da ahşap olan taşıyıcı bölümünden bir ses yalıtım tabakasıyla ayırarak yapılan döşemedir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com