28 / 04 / 2024

Doubletree by Hilton Istanbul-Moda açıldı!

Doubletree by Hilton Istanbul-Moda açıldı!

Taşyapının 80 milyon dolarlık yatırımıyla hayata geçen, Anadolu Yakasının "ilk" 5 yıldızlı Hilton Worldwide markalı oteli, "Doubletree by Hilton Istanbul-Moda" hizmete açıldı...



Doubletree by Hilton Istanbul-Moda projesinin havadan görüntüleri için tıklayınız

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, otelin açılışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, Taşyapının turizm sektörüne girme kararını 7 yıl önce aldığını, bu dönemde arazi satın almaları ve projelendirme sürecinin devam ettiğini belirtti.

Türk turizmine 600 milyon avroluk yatırım yapmayı hedeflediklerini ifade eden Turanlı, "80 milyon avro yatırımla açtığımız bu otel yapmayı planladığımız otel zincirinin ilk halkası. Bunun dışında yurt içi ve yurt dışında toplam 6 otel yatırımımız daha olacak" dedi.

Bu otel yatırımın 2 yıl önce bitmesini arzu ettiklerini ancak bürokrasinin süreci uzattığını söyleyen Turanlı, içinde 300 kişi, çevresiyle bin kişinin ekmek yiyeceği bir müessesenin açılışının, bürokrasi nedeniyle 3-5 yıl sürebildiğine dikkati çekti.

İstanbulun turizmden alması gereken payın yıllık 30 milyar dolar olması gerektiğine işaret eden Turanlı, şunları kaydetti:

"Taşyapının almış olduğu yatırım kararı 600 milyon avro. İstihdam edeceği işçi sayısı ise 13 bin kişi. Arazilerin tamamını aldık ama maalesef ne hikmetse Türkiyede bu kadar işsizlik varken projeler engelleniyor. Öyle bir engelleniyor ki bunun tarifi mümkün değil. Bütün derdimiz işsizlik. işsizliği çözmek benim elimde. Sadece turizm projesi 13 bin kişiye iş verecek. Ben yatırımlarıma, işime devam edeceğim. 600 milyon avroluk yatırım hazır, bekliyor, start veremiyoruz, ruhsat alamadığımdan boynum bükük belediyelerin kapısında bekliyorum, ne zaman ruhsat alabilirsem o zaman devam edeceğim. "

-"6 OTEL YATIRIMI DAHA YOLDA"-

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Turanlı, 6 otel yatırımına ilişkin olarak şunları kaydetti:

"İki tanesi İstanbul Etilerde. Bir tanesinin inşaatı devam ediyor, bir tanesi Seyrantepede önümüzdeki ay inşaatına başlayacağız. Hem otel hem ofis hem de residance olacak. Gayrettepenin inşaatı devam ediyor, katlı otopark ve otel yatırımı. Ruhsatı bekliyoruz. Ankarada ve Diyarbakırda otel projemiz var. 6 projenin toplamı 900 milyon avrodur. 80 milyon avroluk kısmını bitirdik. İnşaatları kendimiz yaptığımız için maliyetleri mümkün olduğunca aşağıya çekip, 600-650 milyon avro civarında inşallah bu işleri tamamlayacağız."

Bürokrasiyle ilgili şikayetlerini Başbakana iletip iletmediğinin sorulması üzerine de Turanlı, bire bir görüşmeler hiç yapmadığını, genel toplantılarda dile getirdiğini, ancak netice itibariyle tatmin edici cevap alamadığını, Türkiyenin bürokrasisinin çözümünün Türkiyenin siyasisinin elinde olduğunu belirtti.

Emrullah Turanlı, Haydarpaşa projesiyle ilgili olarak, Bizim otelimiz Haydarpaşada değil, Harem yolu üzerinde, TIR parkı olan bir arazi. 700 odalı, proje geliştirdik ama 7 senedir uğraşıyorum. Kadıköy Belediyesinde başkan bile değil, bir bürokratın kasıtlı yaptığı bir olay. Ben Moskovada turizm yatırım yapmaya çalışıyorum, Libyada, Suriyede yapacaktım, hadiseler oldu. Yatırım yapmak bir aşk, keyif, para kazanma anlamında değil. Sadece bu zulüm Taşyapıya yapılmıyor, diğer yatırımcı arkadaşlarıma da yapılıyor. Benim partim yok. Benim partim alın terim, ekmeğim" diye konuştu.

-DİYARBAKIRA HILTON MARKALI OTEL-

Diyarbakır projesiyle ilgili olarak da Turanlı, "Bir arkadaşım Diyarbakırda ihaleye girerek bir arazi alıyor. Aldığı arazinin teminatlarını yatıramadığı için benden yardım istedi. Biz de inceledik, Hilton Türkiye Müdürüne böyle bir araziyi alıp, üzerinde otel yapsak iş yapar mı diye sorduk. Onlar da bizi desteklediler. Bunun üzerine aldık, projeleri yapıyoruz. Toplam yatırım 100 milyon avro civarında. İçinde AVM var, otel var. Engellemelerle karşı karşıya kalmazsak çok kısa zamanda yapıp bitireceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.

Emrullah Turanlı, "Yeni yatırımlarınızda marka olarak Hilton ile mi devam edeceksiniz sorusunu da "Hilton bizi seviyor biz de Hiltonu seviyoruz. Benim gönlüm Hilton ile birlikte yürümek istiyor ama onların onayını almadan hepsini Hilton ile yapacağım demek abesle iştigal olur. Kesin alınmış bir karar yok" şeklinde yanıtladı.

İşadamlarını nesli tükenmiş kelaynak kuşuna benzeten Turanlı, legal iş yaptıklarını önlerine engel çıkmaması gerektiğini söyledi.

Turanlı, "Taşyapı sıfırdan 200 milyon dolarlık sermayeye, 7-8 milyar dolarlık iş hacmine gelmiş, geçmiş dönemlerde çok büyük zararlar etmiş, çok büyük yatırımlar yapmış. Bu artık kamu malı olmuş, bundan binlerce insan ekmek yiyor. Libyada hadise oldu, sabahlara kadar gözüm yaşsız geçmedi. Tek düşüncem 230 milyon dolar para değil, 1.200 adam 400ü Türk, 800ü Rus, bunları ben sağ salim nasıl getiririm... Ama gel gelelim Türkiyede bazı gruplar maalesef işadamının kıymetini bilmiyor, saygısızlık yapıyor" diye konuştu.

Ekonomik krize rağmen tedbirler alarak sıkıntı yaşamadıklarını söyleyen Turanlı, yatırımların finansmanıyla ilgili olarak da "Yüzde 20-25ini özkaynaklardan karşılayacağız. Geri kalanını da 3 yıl ödemesiz 7-8 yıl vade ile hem Türkiyedeki özel bankalardan hem de dünyadaki finans kuruluşlarından sağlıyoruz, düğmeye basacak durumdayız. Hatta bir belediyeye gelmiş olan kredimin ruhsatım olmadığından, kullanamadığımdan dolayı 7 milyon avro tazminat davası açtım" dedi.

-KONUTTA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM-

5 ayrı sektörde yatırım yapmak için mücadele ettiklerini ifade eden Turanlı, konut alanında 1 milyar dolarlık yatırımları bulunduğunu belirtti.

Turanlı, "Enerji sektörüne girip çıktık. Ekonomik krizden dolayı Amerikalı ortağımızla olan anlaşmalar yürümedi. Ayrılıkta hisselerimizi satarken 2 sene enerji sektöründe yatırım yapmayacağız diye şart koşmuştuk. Geçen mart ayında doldu, bu sene sonuna kadar ve önümüzdeki yıl enerji sektöründe ciddi yatırımlar yapacağız" diye konuştu. Turanlı, enerji yatırımını Türkiyenin dışında Suriyede de düşündüklerini, ancak Suriyede bugünkü ortamın yatırıma müsait olmadığını söyledi.

Bugün Avusturya Milli Takımının otelde misafir olacağını da söyleyen Turanlı, başka bir soruya karşılık da Rusyaya yatırım yapacağını ve ilk olarak otel yatırımı ile başlayacağını bildirdi.

Doubletree by Hilton İstanbul-Moda Genel Müdürü Yalçın Aydın da konuşmasında, otelde 70 standart, 139 delux, 10 corner, 19 junior suit, 8 suit ve 1 kral dairesi olmak üzere 247 oda yer aldığını belirtti.

Oda fiyatlarının 150 avro ile 2 bin 500 avro arasında değiştiğini ifade eden Aydın, konuklar otele adımlarını attıklarında Doubletree by Hilton otellerine özgü bir imza olan, efsanevi parça çikolatalı kurabiyesini tatma fırsatı bulunduğunu, çevreye duyarlı bir otel olduğu için toplantı salonlarına nesli tükenmekte olan ağaçların (defne, lotus, ardıç, sekoya vb) ismini verdiklerini kaydetti.
AA


Geri Dön