Yeni Şirketler

Doðru arsa yatýrýmý nasýl yapýlýr?

Satýn aldýðýnýz arsa hangi durumlarda daha çok prim yapar? Arsaya yatýrým yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Nerede, hangi tip arsaya yatýrým yapmak kazançlý? Arsa fiyatlarý nerede, ne kadar? Y

Arsa, yatýrým araçlarý içinde her zaman en çok raðbet gören seçenekler arasýnda bulunuyor. Son yýllarda inþaat sektöründe yaþanan büyük hareketlilikle birlikte arsaya yatýrýmýnýn popülaritesi iyice artmýþ durumda. Çünkü en çok kazandýran gayrimenkul yatýrýmlarýndan biri. Karlý olmasýnýn yaný sýra arsa yatýrýmý yapmak bir o kadar da riskli. Bu nedenle yatýrým yaparken mutlaka uzman kiþilere danýþmakta fayda var. Arsa almayý düþünenler için iþin inceliklerini gayrimenkul uzmanlarýna sorduk. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Baþak Soner, harita mühendisi, þehir plancý ya da bir mimara göstermeden, hatta arsanýn yerini iþin ehli bu kiþilere tarafýndan sýnýrlarýyla görmeden yatýrým yapýlmamasý gerektiðini belirtiyor.

Geliþmeye açýk yerler prim yapýyor...

Yatýrýmcýlarýn en az 5-10 vadeli düþünerek arsa yatýrýmý yapmasý gerektiðini söyleyen TSKB(Türkiye Sýnai ve Kalkýnma Bankasý) Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut ise, yatýrým yapacaklarýn, ilk etapta arsanýn imar durumu ve inþaat yapabilme imkanýna bakmalarý gerektiðini vurguluyor.

Cansel Turgut arsa yatýrýmý yapýlacak yerin son derece önemli olduðunu da iþaret ediyor. Geliþmekte olan bölgelerin tercih edilmesi gerektiðini söyleyen Turgut, “Geliþmekte olan bölgelerde ya da büyük þirketlerin yatýrým yapacaðý yerlerde yeterince beklendiðinde, arsalarýn prim yapmasý kaçýnýlmaz oluyor” diyor. Turgut, dikkat edilmesi gerekenler diðer konular hakkýnda ise þunlarý söylüyor: “Yatýrým yapýlacak arsanýn istenen amaca uygun nitelikte yerleþim ve imar imkanlarý sunma olanaðý, mevcut ve yeni açýlacak yollara, kavþaklara, diðer tüm ulaþým imkanlarýna yakýnlýðý, açýlmýþ veya açýlacak ticari projelere, büyük alýþveriþ merkezlerine, ofis veya üretim tesislerinin yoðunlaþtýðý ve ulaþým baðlantýlarýyla desteklenen güçlü alt merkezlere, semt merkezlerine yakýnlýðý incelenmeli.”

Hisseli arsa tercih etmeyin!

Arsa alýmý sýrasýnda tapu senedini kontrol ederek ada, pafta ve parseli belirtilen arsanýn size gösterilenle ayný olup olmadýðýný mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Baþak Soner'e göre arsanýn hisseli mi yoksa müstakil tapulu mu olduðu da en çok dikkat etmeniz gereken konularýn baþýnda bulunuyor. Uzmanlar eðer hisseli bir arsa alacaksanýz diðer hissedarlarla tam olarak anlaþmadýkça bu tip arsalarý tercih etmeyin uyarýsýnda bulunuyor. Arsanýn baðlý bulunduðu tapu müdürlüðüne giderek mülkiyet haklarýný kýsýtlayacak herhangi bir kýsýtlama olup olmadýðýný da mutlaka kontrol etmek gerekiyor. Uzmanlar alacaðýnýz taþýnmazýn SÝT alaný, su koruma havzasý, askeri alanlarda olup olmadýðýný mutlaka araþtýrmanýzý öneriyor.

En çok prim yapan bölgeler...

Peþ peþe kýrýlan satýþ rekorlarýnýn da ortaya çýkardýðý gibi Ýstanbul'daki en deðerli arsalar Levent -Maslak hattýn yer alýyor. Son dönemlerde bu güzergah dýþýnda hýzla prim yapan ve yýldýzý parlayan yerler de var. Baþak Soner, batýdan doðuya en çok prim yapan yerleri þöyle sýralýyor: Mimaroba, Bahçeþehir, Ýkitelli, Kemerburgaz, Riva, Çekmeköy, Kurtköy, Tepeören, Akfýrat....Soner, bu yerler arasýnda özellikle Riva'nýn altýný çiziyor: “Çok iyi pirim yapmasýna raðmen Riva'nýn, hala deðerleneceði ve Anadolu yakasýnýn gözde yerlerinden biri olacaðý öngörülüyor” diyor. Cansel Turgut'a göre ise Avrupa yakasýnda Silivri güzergahý Anadolu yakasýnda ise Kurtköy, Molla Fenari aksý, önümüzdeki dönemde daha da deðerlenecek bölgeler arasýnda.

Ticari imarlý arsaya yatýrým kazandýrýyor

Hangi tip arsaya yatýrým yapacaðýnýz son derece önemli. Baþak Soner, özellikle yeni konut projelerinin olduðu yerlerde, ticari imarlý arsalarýn en doðru yatýrým olduðunu düþünüyor. Bu tip arsalarýn konut imarlý arsalara göre daha iyi prim yaptýðýný söyleyen Soner, “Ticari imarlý arsalar yeni yerleþimlerde 3-5 sene zarfýnda iyi prim yapýyorlar.

Örneðin Ataþehir yerleþik hayata geçmeden burada daire almak yerine dükkan alanlar, hele iyi dükkanlarý seçebilenler bugünlerde çok iyi para kazandýlar. Birçok yeni yerleþim alanlarý oluþtu. Bu bölgelerde ya da yakýnlarýnda ticari imarlý arsalara yatýrým yapýp gelecekte iyi bir market, alýþveriþ merkezi, küçük sanayi sitesi olarak kullanýlacak yatýrýmlar yapýlabilir” diyor.

Sanayi arsalarda Anadolu yakasý...

Son dönemlerde lojistik depolama imarlý arsalar da en çok prim yapanlar arasýnda bulunuyor. Avrupa yakasýnda Ýkitelli ve Güneþli civarýndaki sanayi imarlý arsa fiyatlarýnýn fýrladýðýný belirten Soner, Hadýmköy, Kýraç ve Esenyurt'taki fiyatlarýn kýsmen daha ucuz olduðunu söylüyor. Avrupa yakasýndaki yüksek fiyatlar nedeniyle son yýllarda Anadolu yakasýnýn tercih edilmeye baþlandýðý söyleyen Soner, Gebze ve Tuzla'nýn yýldýzýnýn hýzla parladýðýný dile getiriyor. Sanayi imarlý arsa alacaksanýz tedarikçilere, hammaddeye, pazara yakýnlýðýn yaný sýra altyapýnýn uygun olmasý, ulaþým, enerji kaynaklarý ve arazi maliyetleri gibi faktörlere dikkat etmek gerekiyor.

Arsa fiyatlarýnda artýþ devam eder mi

Son iki yýldýr arsa fiyatlarýnda yüzde 100-500 arasýnda artýþlar olduðunu belirten Soner'e göre önümüzdeki dönemde arsa fiyatlarýndaki artýþýn yavaþlayarak devam edecek. Soner, "Zaten ilk andaki aþýrý talep yok. Konut arzý hýzla artýyor. Bir noktada konut ihtiyacýna da cevap verilir olacaktýr. Bundan sonra arsa fiyatlarýnda yatay seyre geçeceðiz" diyor.

KEZBAN GEBETAÞ/TEK BORSA