Döviz almak mı, konut almak mı daha mantıklı?
Döviz yatırımlarını ulusal güvenlik boyutu da olan spekülatif bir alan olarak niteleyen İMSİAD Başkanı Andıç, vatandaşın gayrimenkul yatırımı tercih etmesi gerektiğini söyledi.
Bursa'da Bugün Gazetesi köşe yazarı Feridun Eyüpoğlu, bugün yazısında ''Konut alımı için beklemeli mi?'' yazısını kaleme aldı. İşte o yazı...
Konut sektörü lokomotif bir sektördü. Alt sektörlerle birlikte ciddi bir iş ve aş kapısıydı. Ama ne yazık ki son yıllarda krizler rahat bırakmadı inşaat sektörünü. Ve 2019'un son aylarıyla birlikte tam canlanma sinyalleri vermeye başlamışken de koronaya teslim olmak zorunda kaldı.
Millet can derdine düşmüşken kim ev almayı düşünür ya zaten!Ama iş ve aş da lazım sonuçta. Yani bu sektörü yaşatmak gerekiyor. Ev alma ihtiyacında olanların da mevcut avantajları ıskalamamalarında fayda var!
Bir kenarda parası olup da yatırımı düşünenlerin de bir fırsat penceresine sahip olduğunu düşünüyorum. Peki sektör temsilcileri ne düşünüyor?
Sektörün Bursa'daki çatı kuruluşu olan İMSİAD inşaatçıların sorunlarıyla yakından ilgilenip seslerini duyurmaya çalışıyor. Biz de bu sese kulak verelim.
"Sürekli krizlerle boğuşan bir sektörüz. Pandemi de yaşadığımız onca problemin üstüne çok daha ciddi bir problem olarak eklenmiş oldu. İnsanlar evlerinde oldukları için gayrimenkul alımlarını ertelediler, satışlar durma noktasına geldi. Ayrıca aynı durum yabancıya satışta da geçerli, uçaklar ve havaalanları kapalı olduğu için yabancı müşteriler ülkemize gelemediğinden yabancılara satış da durma noktasına geldi".
Görüşlerine başvurduğumuz İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, hayli dertli. Ama sorunları dile getirmekle yetinmeyip çok ciddi ve detaylı önerileri da paylaşıyor.
Örneğin Bilim Kurulu'ndan esinlenerek kamu, akademik odalar, üniversiteler ve STK'ların paydaşı olacağı bir Kentsel Dönüşüm Kurulu oluşturulmasını öneriyor!
Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinde kira yardımı uzatımının tüm projeleri kapsaması gerektiğini söylüyor Mustafa Andıç. Fiyat istikrarı için de yeni imarlı alanların açılmasını şart görüyor. Andıç'ın imar konusundaki önerisi de dikkat çekici.
"Kovid 19 sonrası bina yoğunluğu az olan, bitişik nizam olmayan banliyö tarzında yeni imarlı alanlar oluşturulması doğru olacaktır".
Ama daha kısa vadeli önerileri ise vergi ve finans alanında yoğunlaşıyor!
"Bu dönemde sektörün ve konut alıcılarının faydalanabilmesi için konut ve ticari alanların satışında 31.12.2019'da son bulan KDV indirimlerinin tekrar uygulanması ve tapu harçlarının da geçici olarak sıfırlanması faydalı olacaktır.
Ayrıca müteahhitlerin işlemleri tamamlanmış olan KDV iadelerinin hızlandırılması ve inşaat malzemesi alımında KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi de sektörün ayakta kalması adına önem taşıyor".
Ve elbette daha düşük faizli işletme kredilerine olan ihtiyacı dile getiren İMSİAD Başkanı, kredi borçlarının da kısa ötelemeler yerine kalıcı takvimli ertelemeye tabi tutulmasını istiyor.
Döviz mi, konut mu?
Döviz yatırımlarını ulusal güvenlik boyutu da olan spekülatif bir alan olarak niteleyen Andıç, vatandışın yatırım tercihinde gayrimenkulün öne çıkması gerektini söylüyor.
"Dövizde oluşabilecek spekülatif iniş çıkışlar, halkımızın birikimlerinin döviz spekülasyonlarında yitip gitmesine neden olabilir.
Bu nedenle, birikimlerini korumak isteyen vatandaşlarımıza en güvenli yatırım aracı olan gayrimenkule yönelmelerini tavsiye ediyorum".
İMSİAD Başkanı Andıç'a göre fiyat ve finans açısından da konut için çok cazip bir fırsat dönemindeyiz!
"Fiyatlar olması gereken seviyeye çıkamadı.
Bitmiş sıfır konutlarda kamu bankalarının uyguladığı 0,79 konut kredisi oranı da var.
Ve peşinatlar da yüzde 10'a düşürülmüşken, halkımızın birikimlerini korumak için en güvenli liman gayrimenkul almaktır.
Bu dönemde gayrimenkul alan hem birikimini korur, hem de uzun vadede daha kârlı çıkar."