Döviz mevduatlarının yeni adresi konut olacak
Özellikle 1 dolar karşılığına 1.350-1.500 YTL bandında geçen ve aylardan beri kriz beklentisi ile pozisyonlarını koruyan 'Yeni trend dolar zedelerinin' bu kayıplarının tek telafi yolu, gayrimenkul yatırımlarına yönelmelerinden geçiyor.
Yaklaşık 100 milyar dolar seviyelerinde bekleyen döviz mevduatlarının adresinin gayrimenkul yatırımları olmasını bekliyorum. Özellikle 1 dolar karşılığına 1.350-1.500 YTL bandında geçen ve aylardan beri kriz beklentisi ile pozisyonlarını koruyan "Yeni trend dolar zedelerinin" bu kayıplarının tek telafi yolu, gayrimenkul yatırımlarına yönelmelerinden geçmektedir.
Global krizlerle birlikte çift seçimi atlatan ülkemizin sıcak gündemi Kuzey Irak ve sınır ötesi operasyonlarıdır. Piyasalar bu gelişmelerin dolar üzerindeki etkisini test etmek isteyebilecektir.
Bu testin olası sonuçları:
Dolar, Türk Lirası karşısında değer kazanacak: Bu dönemi fırsat bilen "Yeni trend dolar zedeleri" dövizden hızla YTL'ye geçiş yapacaklardır. Bu geçiş doları ne seviyelere getirir bilinmez. Bu olasılık da YTL'ye geçiş yapan, dövizcilerin adresi gayrimenkul olacaktır.
YTL, Dolar karşısında mevcut durumunu koruyacak: Bu senaryoya olasılık vermeyenler olabilir. Ancak, Irak savaşı başladığında, Irak'ı terk eden dövizin güvenli limanı Türkiye olmuştur. Kuzey Irak' daki olası sınır ötesi operasyonlarında Türkiye taraf da olsa bölgesel liman, ayni limandır.
Bununla birlikte, bu senaryoların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağı açıktır. Global dünyada değer kaybeden doların bu zaman diliminde mevcut durumunu koruması ve daha sonra yönünü aşağıya çevirmesi olasıdır. Son günlerde, gayrimenkul piyasalarda yaşanmaya başlanan hareketliliğin kaynağı tespitlerime göre kendine adres arayan "Yeni trend dolar zedeleri"dir.
Bu arayış önümüzdeki günlerde artarak devam edecek ve gayrimenkul alımlarına dönüşecektir. Çünkü ortalama yüzde 25-30'lar seviyesinde YTL'den dövize geçiş zararını karşılayabilecek tek alternatif, gayrimenkul'dur.
Önümüzdeki günlerde başlamasını beklediğim bu hareketlilik 2008 yılı başından itibaren başlayacak faiz indirimleri ile güç kazanacak ve tabana yayılacaktır. Bu geçiş döneminde, gayrimenkul alımını düşünenlere önerim bugünlerin değerini bilmeleridir. Yaklaşık 1.5 yıldan beri daralan gayrimenkul talebine rağmen projelerdeki üretimler devam etmiştir. Önümüzdeki dönemler, satılmış veya satılmamış projelerin teslim süreçlerinin başlayacağı zaman dilimleridir.
Hiçbir yatırımcı, üretimini tamamladığı gayrimenkulü, öngördüğü değerini yakalamadığı sürece satmayacaktır. Teslim süreçleri ile birlikte gayrimenkul piyasalarında fiyatlar yükselecektir.
BİLGE ÖZDEMİR/HÜRRİYET