Ekonomi

Döviz piyasasını hareketlendirecek düzenleme yarın yürürlüğe girecek

BDDK'nın şirketlere TL kredi kullandırma şartlarıyla ilgili 21 Ekim'de getirdiği ek tedbirler yarın yürürlüğe girecek. Bankacılar döviz bulunduran şirket hesaplarından KKM'ye yönelme bekliyor.Bankacılık sektörü kaynakları düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle şirketlerin dövizden KKM'ye geçiş beklediklerini belirtiyor

Döviz sınırı düzenlemesi yarın yürürlüğe giriyor. Bankacılık sektörü kaynakları düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle şirketlerin dövizden KKM'ye geçiş beklediklerini belirtiyor. Dünya Gazetesi'nde yer alan haberde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Türk lirası ticari kredilere erişimde azami yüzde 5 yabancı para nakdi varlık bulundurma düzenlemesinin yarın itibariyle yürürlüğe gireceği hatırlatılarak düzenlemeyle birlikte şirketlerin KKM hesaplarının da yenileneceği görüşü dile getirildi.

Ticari kredilere ulaşabilmek için döviz bulundurma üst sınırının 15 milyon liradan 10 milyon liraya indirilmesi ile orta ölçekli şirketlere de sınırlama getirilmiş olacak. Yüzde 10 döviz varlık sınırının yüzde 5'e düşürülmesiyle kapsamda olan şirketler ve kapsama yeni girecek şirketler için döviz bulundurmak iyice zorlaşıyor. Şirketler TL krediye ulaşmak için daha fazla döviz bozdurmak zorunda kalacak.

Yüksek döviz yükümlülüğü bulunup ihtiyat amaçlı döviz varlığı bulunduran şirketler, varlıklarını KKM hesaplarına dönüştürerek hem kur riskine karşı önlem alıyor hem de düzenlemeden etkilenmiyor. Yeni düzenlemenin de aynı şekilde şirketlerin döviz cinsinden nakdi varlıklarını daha büyük oranda KKM'ye dönüştürmesi bekleniyor.

TL kredi kullanım kapsamı daralıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 24 Haziran'da aldığı karar ile bankalara, ihtiyaç fazlası döviz varlığı tutan şirketlere Türk lirası kredi kullandırımında sınırlama getirmişti. Bu sınırlamaya "Bağımsız denetime tabi olan", "En az 15 milyon TL karşılığı yabancı para nakdi varlık bulunduran" ve "Yabancı para nakdi varlıkların aktif ya da cirodan büyük olanının yüzde 10'unu aşan" şirketler giriyordu. Bu kapsama giren şirketler,  söz konusu 3 şartı taşısa dahi, ilgili mevzuat gereği yabancı para cinsinden kredi kullanmasına yönelik bir sınırlama olmaması halinde 3 aylık yabancı para net açık pozisyonu kadar TL kredi kullanabiliyordu.

BDDK, 21 Ekim'de ise düzenlemenin etkinliğini artırmak ve ihtiyaç dışı Türk lirası kredi kullanımını sınırlandırmak amacıyla kapsamı genişletti. Ve söz konusu ek düzenlemenin yarın yürürlüğe girmesiyle 15 milyon lira karşılığı nakdi varlık sınırı 10 milyon liraya, yabancı para nakdi varlık oranı sınırı ise yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmüş oldu.

 

BDDK'dan yeni açıklama geldi! Bankaların karı 5 katı arttı!

MB kararı sonrasında kredi kullanımına yeni düzenleme getirildi

Kredi kullanacaklar bu habere dikkat! BDDK'dan kısıtlama kararı