Ekonomi

Döviz talebi artınca Merkez Bankası’nın brüt rezervleri gerilemeye başladı!

Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam brüt rezervleri geçen hafta içerisinde artan döviz talebinin etkisiyle birlikte yaklaşık 5 milyar dolar azalışla 116 milyar dolara kadar geriledi. Deprem öncesi döviz rezervi ise 129.63 milyar dolar düzeyindeydi.Dunya

Seçim atmosferi ile birlikte banka ve özel şirketlerin kısa vadeli dış borç ödemelerinin yaklaşması ile birlikte dövizde yaşanan hareketlilik sonuçta Merkez Bankası rezevr rakamlarına da yansımaya başladı.

Dunya.com’daki habere göre Reuters'ın görüşlerine başvurduğu beş bankacının TCMB bilanço verileri ve sektördeki öncü verilerden yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinde geçen hafta itibariyle 4.8 milyar dolar ile 6.1 milyar dolar arasında bir düşüş yaşandığını hesapladı.

Bankacıların yaptığı hesaplamalarda eksilen döviz miktarı ortalama 5.4 milyar dolar olarak belirlendi. Bankacılar, seçime yaklaştıkça döviz talebinin belirgin olarak arttığını ifade ederek son haftalarda ise bu talebin mevcut döviz politikalarını zora sokacak ölçüye ulaştığını belirtmişlerdi.

Altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam brüt rezervler, TCMB verilerine göre deprem öncesi 3 Şubat tarihi itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 14 Nisan tarihinde 121.5 milyar dolara inmişti.

 

BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ GÖRÜLECEK

Bankacıların hesaplamalarına göre tablo daha da vahim. Bankacılar, toplam brüt rezervlerin 116 milyar dolara kadar düşeceğine, net rezervlerde de brüt rezervlerden daha az olsa da belirgin düşüş görüleceğine vurgu yaptılar.

Tahminler ve beklentiler doğru çıkacak mı? Bu sorunun cevabını resmi verilerin açıklanacağı perşembe günü saat 14.30'da alacağız. Dolar/TL 19.4 civarında seyrederken, TL depremden bugüne kadar olan sürede dolar karşısında %3.1oranında değer kaybetti.


 

AVRUPA’DAN 250 MİLYON EUROLUK KREDİ

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndanCEB) deprem sonrası yaraların sarılması ve sağlık sektöründe kullanılması amacıyla 250 milyon euroluk bir kredi verilecek. Bankanın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Türk hükümetinin kısa vadede sağlık hizmetlerini yeniden faaliyete geçirebilmesi amacıyla CEB'nin onayladığı 250 milyon euroluk kredi orta vadede ise dayanıklı sağlık altyapısının oluşturmasına katkı sağlayacak" ifadeleri kullanıldı.

CEB Başkanı Carlo Monticelli'nin geçen ay düzenlenen bağış konferansında bu kredinin onaylandığını açıkladığı, depremden etkilenen Türkiye ile Suriye halklarına verilmesi taahhüt edilen 500 milyon euroluk kredinin bir parçası olduğu belirtildi.