Ekonomi

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

Seçim öncesi piyasalarda dalgalı seyir devam ederken, döviz hesaplarından çözülen paraların nereye gittiği merak konusu. Uzmanlar, döviz mevduatlarından çıkan 27,7 milyar doların nereye gittiğini araştırıyor.Yatırımcıların, tasarruflarını enflasyona karşı koruyup üzerinde getiri elde etmek için piyasaları yakından takip ederek iyi analiz etmesi önemli

Yüksek enflasyon ortamında bireysel yatırımcıların işi zor. Yatırımcıların, tasarruflarını enflasyona karşı koruyup üzerinde getiri elde etmek için piyasaları yakından takip ederek iyi analiz etmesi önemli.

Diken.com’un haberine göre, 30 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırıldığında döviz mevduatı 3,1 milyar geriledi. Böylece son iki ay içerisinde döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış oldu. Aynı dönemde kur korumalı mevduatlar ise 47,9 milyar TL geriledi. Bu gelişmeler sonrası ekonomistler, borsanın da dalgalı seyirle rekor seviyeden düştüğü bir ortamda bu büyüklükte bir paranın hangi enstrümana yöneldiğini sorguluyor.

YASTIK ALTINA MI GİTTİ?

Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, yazısında 27,7 milyar doların önemli bir bölümünün yastık altına gittiğini ileri sürerek, şu tespitlerde bulundu.  “Bu paranın bir bölümü dış borç ödemesine gitti. Bir kısmı borç için değilse de yine yurt dışına gitti. Belki kur artmıyor diye Türk Lirası mevduata geçenler oldu, altın alanlar oldu, borsaya yönelenler oldu, parası fazla olanlar gayrimenkulü tercih etti ama bir olasılık daha var. Bu paranın önemli bir kısmı da yastık altına, kasalara gidiyor.”

FAİZ ORANLARI GERİLEDİ

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu da döviz mevduatlarından çıkışta faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesinin etkisi olduğunu belirtirken çıkan paranın büyük ölçüde yastık altına gittiğini savundu. Bir miktar da Merkez Bankası’na gitmiş olabileceğini belirten Babuşçu, “Merkez Bankası rezervlerinde son aylarda artış vardı. Merkez, dövizi tutabilmek için piyasaya bunu yeniden satmıştır” dedi.

TİCARİLER KREDİ KAPATIYOR

Ekonomist İris Cibre ise, döviz hesaplarından 27,7 milyar dolarlık çıkışın bir bölümünün yılın son haftasında ticarilerin yabancı para kredi kapatmalarından kaynaklandığını dile getirdi. Cibre, bu paranın bir bölümünün borsaya girdiğini belirtirken, “Ekonomi yönetimi sistemi sıkıştırmaya devam ettikçe döviz hesaplarından çıkan miktar artabilir” uyarısında bulundu.

PARA GETİRİ ARIYOR

Hükümetin borsayı bir ekonomik gösterge olarak ileri sürdüğünü savunan ekonomist İris Cibre, paranın şu anda yüksek enflasyona karşı getiri arayışında olduğunu dile getirdi. Cibre, “Şu anda hiçbir yerde getiri yok. 30 Aralık 2022 tarihinden bu yana borsada da kar yok. Ancak bu düşüşün kalıcı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.