08 / 11 / 2024

Dövize endeksli konut kredilerinde ya anlaşılacak ya düzenleme gelecek!

Dövize endeksli konut kredilerinde ya anlaşılacak ya düzenleme gelecek!

Dövize endeksli konut kredisi çekip mağdur olan 1.026 kişi Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Komisyon karar verdi: Ya bankalarla anlaşın ya da kanuni düzenleme yapılsın....





Banka kredisinde döviz mağduru olanlara iki seçenekli karar çıktı. TBMM Dilekçe Komisyonu, dövize endeksli kredi çektiklerini ve dövizin aşırı yükselmesi sonucu mağdur olduklarını beyan eden bin 26 kişinin dilekçesini işleme aldı. Dilekçe Komisyonu, mağdurların bankalarla anlaşma zemininin oluşturulması amacıyla, mağdur temsilcileri, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği’yle en fazla dövize endeksli kredi vermiş olan banka temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmasını kararlaştırdı. 


MACARLAR DA YAŞADI


Dilekçe Komisyonu, bu çalışmadan netice alınamaması halinde ise ‘geriye dönük döviz sabitlemesi’ formülünün işletileceği bir yasa çıkarılmasını önerdi. Komisyon’un kararında, “Aynı sorun 2011’de yılında Macaristan’da yaşanmıştır. Macaristan’ın bu sorunu, yasa çıkararak ‘geriye doğru döviz sabitlemesi’ yoluyla çözmüştür” denildi. Komisyon ayrıca dövizzedelerin büyük bölümünün, Japon Yeni ve İsviçre Frangı’na endeksli mortgage aldığı ve dövizdeki aşırı yükseliş nedeniyle ödeme güçlüğüne düşüp mağdur olduğuna dikkat çekti.


BİLİNÇLİ DAVRANILMADI BANKALAR UYARMADI


MECLİS Dilekçe Komisyonu’nun aldığı kararda şu noktalara dikkat çekildi: ? TÜKETİCİLER, düşük faizli finansman olması dolayısıyla döviz geliri olmadığı halde dövize endeksli kredi alarak bilinçli tüketici gibi davranmamıştır. ? Bankalar, müşterileri Japon Yeni ve İsviçre Frangı cinsinden borçlanmaya teşvik etmiş ve yeteri bilgilendirmeyi yapmamıştır.  ? Bankalar, kur farkından dolayı aldıkları ücretleri faiz getirisi olarak göstermişlerdir. Böyle bir faiz haksız kazanç ve sebepsiz zenginleşme olarak yorumlanabilir.


2008 KRİZİ SONRASI PATLADI


Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nın 2008 krizi öncesi stabil değeri sebebiyle taraflarca en çok tercih edilen döviz cinsleridir. Ancak 2008 yılının ikinci yarısı itibarıyla yıllardır stabil seyreden Japon Yeni ve İsviçre Frangı’nın Türk Lirası karşısındaki değerleri fahiş artışlar göstermiş ve bu döviz cinsleriyle kredi sözleşmesi imzalayan birçok tüketici borcunu ödeyemeyecek duruma düşmüştür. 


Çınar Coşkunserçe/Akşam


Geri Dön