İmar

Dövize Endeksli Kredi Kullananlara....

Son zamanlarda ciddi patlama yapan dövize endeksli krediler ne kadar bilinçli kullanılıyor diye baktığımızda maalesef pekte bilinçli olduğunu söyleyemiyoruz.

Peki dövize endeksli kredilere niye bu kadar talep oldu?
Çünkü firmalar, gayrimenkul sektörünün içinde olanlar konut satabilmek için gelen müşterileri bilinçsizce dövize endeksli kredilere yönlendirdi. Çünkü onların faiz oranı YTL  kredilere göre üçte biri kadardı ve aylık taksitleri de düşüktü. 
Örneğin, mortgage yasası ile birlikte hayatımıza giren JPY kredilerde geçtiğimiz aylarda patlama oldu. Son aylarda Anadolu' dan gelen kredi başvurularının %80' ini dövize endeksli krediler oluşturmakta.  Bu durum aslında vatandaşlarımızın ciddi bir riski de üzerlerine aldığını ve bilinçsizce bu krediye yüklendiklerini  bize göstermekte. Bu krediyi kullananların çoğu ise öğretmen, devlet memuru; yani sabit gelirli vatandaşlarımız...
Bu vatandaşlarımız JPY para birimini ne kadar tanıyor ve bu para biriminin risklerini biliyorlar mı?
Maalesef bildiklerini pek söylemek mümkün değil.

İçinde bulunduğumuz global ekonominin durumuna baktığımızda ABD ve Avrupa ekonomilerinin de ciddi daralma sürecine girdiğini görmekteyiz. Bu durumda dövizde önümüzdeki günlerde nasıl bir hareket olur bunu kestirememekteyiz.

Peki dövize endeksli krediyi kimler kullanmalı?

Bu krediyi kazancı dövize endeksli kişiler ya da kenarda döviz mevduatı olan kişiler kullanmalı.
Ani bir artışda etkilenmeyecek kişiler kullanmalı (kazanca paralel borçlanılmalı).
180 ay dövize endeksli krediler için aslında çok uzun bir vade ve bu krediyi genellikle kısa vadeyi tercih edenler kullanmalı.

Kısaca "Dövize Endeksli Kredi" kullananların döviz riskini her zaman göz önünde bulundurarak, riski algısı ve bilinci ile bu krediyi kullanmalarını öneririm.
İyi haftalar dilerim...

 

baris.yilmazkaya@denizbank.com