Genel

Dövizin yükselişi, inşaat sektörünü tehdit ediyor!

Döviz piyasasındaki hareketlilik ve özellikle dolardaki yükseliş inşaat sektörünü de tehdit etmeye başladı. Fiyatlarda artış beklenirken, Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Dumankaya, yüksek oranlı zamların satışları durduracağı görüşünde

Dünyadaki dalgalanma nedeniyle Türkiyede doların 2 liraya çıkıp çıkmayacağı tartışılırken, konutta hareketli sezonu açan gayrimenkulcüler de dövizi yakın takibe aldı. Girdilerde demir çelik benzeri ithal kalemleri yüzünden maliyetleri artan inşaatçılar, fiyatlarda yeni denge arayışına girdi.

Talep öteleniyor

Türkiyede inşaat sektörünün, ikinci çeyrek dönemde de iki haneli ve hızlı büyümesini sürdürdüğünü hatırlatan GYODER Başkanı Işık Gökkaya, bununla birlikte şu riske dikkat çekti: Yaz aylarında, bu alanlarda yavaşlama gözlemleniyor. Yurtdışında yaşanan belirsizlikler ve yurtiçinde döviz kurlarının artışı, konut talebini de öteliyor. Döviz kurlarındaki artış ticari gayrimenkuller için de yeni bir fiyat dengesi arayışına yol açabilir."

2 TLlik dolara dikkat

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da her tür imalatta olduğu gibi inşaatta da bazı ithal kalemleri bulunduğunu hatırlattı ve bu nedenle konut fiyatlarındaki maliyetlerin etkilendiğini söyledi. Durbakayım şu açıklamayı yaptı:

"Dövizdeki ısınma uzun vadede konuta yansıyacaktır. Dolar şu anda 1.80ler civarında, eğre 2 lira olursa bu yüzde 10 artış anlamına gelir. İnşaat girdisindeki etkisi yüzde 20-40 arasında değişir. Ancak piyasa koşulları bu seviyelerde bir fiyat artışını kaldırmaz. Bu nedenle sadece dövizin geldiği seviye açısından, konutta yıl sonuna kadar yüzde 5 civarı fiyat artışı normal gözükebilir."

Yabancı iskonto yapar

Ancak, Nazmi Durbakayım dövizdeki yükselişe ilgili bir noktaya dikkat çekti. Dolardaki artışın Türkiyeye mal satanların da işine gelmediğini, bu nedenle satışta iskonto yaptıklarını anlatan Durbakayım, bunun da konutta aşırı ısınmayı önleyeceğini savundu.

Büyük zam konut satışını durdurur

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, zammın kaçınılmaz olduğunu ancak yüksek oranda yapılırsa satışları durduracağı görüşünde. Ortalama yüzde 15'lik bir zammın bu dönem için makul olacağını savunan Dumankaya, "Fazlası doğru olmaz. Maliyet baskısı yaşıyoruz ancak bu yüzden çok büyük zamlar getirirsek daire satamayız. Biraz fedakârlık yapmak lazım" dedi.  Dumankaya, yapılacak makul oranda zamların tüketiciyi ve satışları pet etkilemeyeceğini de ifade etti.

Demir çelikçi sıkıntılı

Nazmi Durbakayım demir fiyatlarında son dönemde görülen artışın hurda talebi ve Çinin talebiyle ilgili olduğunu da belirtti. Müteahhitler kısa bir süre önce demir çelikteki artış nedeniyle Rekabet Kuruluna başvurmuş, ancak kurul fiyatlarda rekabete aykırı durum bulamamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Demir Çelik Başkanı Halil Şahin, demirde fiyat yükselişinin kur artışından kaynaklandığını belirtti. Şahin son 2 ayda TL'nin yüzde 20'nin üzerinde değer kaybettiğine dikkat çekti.
Bugün/Selma ŞENOL