23 / 11 / 2024
fuzul

Dow Bina Çözümleri tasarruf yaptırıyor!

Dow Bina Çözümleri tasarruf yaptırıyor!

Dow'ın yalıtım uygulamalarıyla enerji sınıfı F'den A'ya çıkıyor...




Türkiye, her yıl enerji ithalatına ortalama 35 milyar dolar ödüyor. Yani ülkemizin toplam ithalatının yaklaşık 5'te biri enerji faturasından kaynaklanıyor. Ve bugün Türkiye'de yaşayan herkes yılda en az 5 ton karbondioksit üreterek küresel ısınma ve çevre kirliliğini tetikliyor. Sanayiden sonra en fazla enerjinin yüzde 31 oranı ile konutlarda kullanıldığı düşünüldüğünde acil önlem alınması gerekliliği ortada... Bu noktada, Aralık 2009'da yürürlüğe girecek olan Enerji Kimlik Belgesi, enerji verimliliği önlemlerinin hızlandırılmasını sağlayacak. Çünkü bu tarihten sonra yeni bir ev satın almak ya da kiralamak isteyenler ilk önce binaların enerji karnesine bakacak ve enerji israf eden konutlar tercih edilmeyecek. 

Binaların görünür bir yerine asılması zorunlu olacak olan Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Ayrıca konutların yıllık karbondioksit emisyon salımlarını da belgeliyor. Aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi konutlar A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı; tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret ediyor. 

Biz ülke olarak Enerji Kimlik Belgesi'ne geçişi yeni konuşmaya başlamışken, Avrupa Birliği ülkeleri çoktan binaların enerji sınıflarını değiştirme yolunda projeler üretmeye başladı. Dow Bina Çözümleri'nin Hollanda'daki bir yenileme projesi, Ulusal Yenileme Ödülleri kapsamındaki "Dayanım" dalında ödül aldı. Enerji verimliliği için yenileme çalışmaları yapılan ve Uluslararası CE Belgeli Styrofoam ürünleri ile dış cephesinde ısı yalıtımı uygulanan Prinses Beatrixlaan e.o. Voorburg (Hollanda) projesinin enerji sınıfı, en düşük olan F'den en yüksek verimlilik sınıfı olan A'ya yükseldi. 

Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, üç bina ve 199 daireden oluşan Hollanda'daki bu projede, enerji israfının önlenmesi ve bu sayede çevreye etkilerinin de azaltılmasının hedeflendiğini belirtti. Bu kapsamda başta duvarlar ve çatıda CE Belgeli Styrofoam ürünleriyle ısı yalıtımı ve pencereler ile enerji verimliliği gerektiren diğer alanlarda iyileştirmeler yapıldığını ifade eden Topçu, böylelikle binanın en düşük enerji verimliliği seviyesi olan F'den en yüksek seviye olan A'ya çıktığını açıkladı. Yenilemeden sonra konutların yaşlıların kullanımına sunulduğunu söyleyen Topçu, ısı yalıtımı malzemelerinin dış etkilere karşı dayanımı sayesinde bina içinde yaşayacakların yaşam kalitesini uzun yıllar boyunca artıracağını belirtti. 

Topçu, benzer uygulamaların ülkemizde de hayata geçirilmesini teşvik edecek olan Enerji Kimlik Belgesi'nin, Aralık 2009'da yürürlüğe girecek "Enerji Performans Yönetmeliği" gereğince zorunlu olacağının altını çizdi. Bu belge ile artık binanın aydınlatmada, ısıtmada ve soğutmada ne kadar enerji tüketeceğini ve yalıtım durumunu önceden bilmenin mümkün olduğunu bildiren Topçu, tüketicilere ısıtma ve soğutma harcamalarını en az yüzde 50 azaltan ısı yalıtımına öncelik vermelerini önerdi. Şu an bazı bankaların uyguladığı "Eko Yalıtım Kredileri" ile yalıtım yaptırmanın çok daha kolay olduğunu belirten Topçu, yalıtımın Enerji Kimlik Belgesi için önemli bir yatırım olduğunu hatırlattı. Enerji Kimlik Belgesi'nin ilk etapta, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra yapılacak yeni binaları kapsayacağını söyleyen Topçu, mevcut binalar için de 10 yıllık bir geçiş sürecinin öngörüldüğünü ve bu sayede Türkiye'de enerji verimliliği alanında önemli bir adım atılacağını sözlerine ekledi.


Geri Dön