Sektörel

DP+Güzey Mimarlık'tan Chelyabinks'te spor merkezi tasarımı!

DP+Güzey Mimarlık tarafından Rusya’nın Chelyabinsk kentinde uygulanmak üzere tasarlanan World Gym Spor Merkezi, ikonik kütle kurgusu, dinamik formu ve renk kullanımıyla kentin yeni simgelerinden biri olmaya aday…

Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde farklı fonksiyonlara sahip, geniş kapsamlı projeler üreten, Ankara ve Moskova ana merkezli DP+Güzey Mimarlık tarafından tasarlanan World Gym Spor Merkezi, sporun içinde barındırdığı dinamizmden gelen enerjiyi, hem kütle biçimlenişiyle hem de renklerle vurgulayarak Chelyabinsk’in doğal yeşil alanları içerisinde ön plana çıkmaya hazırlanıyor. Hemen yanındaki otel ve arkasında yer alan stadyum ile görsel bağlantısı bulunan ve kentin en hareketli noktalarından birinde konumlanacak olan, 14.000 m² kapalı alana sahip World Gym Spor Merkezi’nin inşaatına 2015 yılında başlanması planlanıyor.

Tasarım ve uygulama projeleri DP+Güzey Mimarlık’a ait olan, yatırımcılığını ise Rodnik firmasının üstlendiği World Gym Spor Merkezi’nin inşaatı tamamlandığında, ortaya çıkacak olan yapının hem World Gym markasının kurumsal kimliğini yansıtması, hem de yer aldığı lokasyonda, gece ve gündüz farklı etkiler bırakabilen, sembolik bir ifadeye sahip olması hedefleniyor.


Form ve renk kullanımıyla elde edilen dinamik etki...


DP+Güzey Mimarlık World Gym Spor Merkezi’nin ana kütlesinde, gayet sade bir formu, strüktürel anlamda yapılan müdahalelerin sonucunda elde edilen çıkmalarla ve bu çıkmalar için düşünülen renkli yüzeylerle, her noktası enerjik bir forma dönüştürerek, dinamik bir etki yaratmaya çabalamış. Bu dinamik etki, iç mekânlarda da devam ettirilerek yapısal bir bütünlük elde edilmiş. Bölgedeki hava şartlarından dolayı spor merkezinde yer alan iki adet tenis kortu, basketbol ve voleybol sahası, yüzme havuzu, fitness ve kondisyon salonları, çocuk oyun alanları, güzellik ve spa merkezi gibi bir çok fonksiyon, kapalı mekanlar içerisinde kurgulanmış. On yedi adet birbirinden bağımsız parçadan oluşan kütlede, kütleler arasında yer alan ahşap makasların oluşturduğu yükseklik farkları ve çatıda kullanılan renkli kuşaklar, şeffaf açıklıklar olarak kurgulanmış. Bu sayede yapının, oldukça geniş bir alana yayılsa da, gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmesi hedeflenmiş.


World Gym Spor Merkezi’nde ana girişin bulunduğu ve yapıdaki en büyük parça olan bölüm DP+Güzey Mimarlık tarafından “yaşam aksı” olarak adlandırılmış. Yaşam aksının, spor merkezi içindeki tüm etkinliklerin ve aktivitelerin, gerek fiziksel gerekse görsel olarak birbiriyle ilişkilendiği ve spor merkezinin tüm fonksiyonlarının izlenebildiği bir konuma sahip olması sağlanmış. Ayrıca sosyal aktivitelerin oluşturacağı sirkülasyonu dengelemek ve iç mekândaki canlılığı korumak adına, kafe ve dinlenme alanı gibi fonksiyonlar da bu bölümde çözülmüş. Genel fonksiyonlara ek olarak, spor merkezinin sosyal anlamda daha fazla gelişebilmesi için spor malzemeleri satışı için dükkânlar, kafe gibi ticari alanlar da tasarlanmış.


DP+Güzey Mimarlık, World Gym Spor Merkezi’nin proje sürecini “Tasarım kararlarının bağlamlarıyla ele alınıp, hem yapının çevreyle, hem de kullanıcının yapıyla kuracağı sosyal ilişkinin çağdaş ve etkili bir dille mimariye aktarılması ve bizi görsel bir yolculuğa çıkarması” şeklinde aktarıyor.


 

DP + Güzey Mimarlık Hakkında:


2000 yılında Ankara’da kurulan Güzey Mimarlık ile Moskova merkezli Different Perspectives’in 2010 yılında birleşmesiyle temelleri atılan DP+Güzey Mimarlık, Mimar Haldun Eralp Akçakoca ve Mimar Bora Tubay liderliğinde, Türkiye’nin yanı sıra, yerel yetkilere sahip olduğu Rusya ve Libya başta olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesinde, gerek kendi kadroları gerekse beraber çalıştığı ekiplerle uluslararası standart ve normlarda projelere imza atıyor.


Moskova ve Ankara’daki ofislerinde yaklaşık 45 kişilik profesyonel ekibiyle çok farklı alanlarda tasarım ve uygulamalar yapmış olan DP+Güzey Mimarlık, ortaya çıkacak ürünün kalitesinin tüm inşaat süreçlerinde ekibin bir parçası olarak işin içinde bulunmasıyla artacağına inanıyor, yapılanmasını bu şekilde organize ediyor.


Ortak akla ve kolektif düşünceye dayalı mimarlık pratiğine değer vererek, etkileşime dayanan bir öğrenme ve üretme süreciyle çözüme ulaşmayı önemseyen DP+Güzey Mimarlık her tasarım problemini yeni bir karşılaşma, yeni bir yol ve arayış olarak görüyor...