Eğitim

DPT, Ilısu Barajı'na 201.5 milyon TL ayırdı

DPT, uluslararası siyasi nedenlerden dolayı 2010 yatırım programında llısu Barajı için 201.5 milyon lira kaynak ayırdı

DPT, 2010 yatırım programında llısu Barajı için 201.5 milyon liralık kaynak ayırdı. DPT kaynakları, 'uluslararası siyasi nedenlerle' projeyi bir an önce yapacaklarını söyledi.

llısu Barajı ve HES projesine bu yıl başlanıyor. Devlet Planlama Teşkilatı, 2010 yatırım pogramında proje için 201.5 milyon TL ödenek ayırdı. DPT yetkilileri 'uluslararası siyasi nedenlerle' llısu projesini bir an önce hayata geçirmeyi anladıklarını ifade etti. Başlangıcı 1996'ya kadar giden yapımı yılan hikâyesine dönen su projesine bu yıl kazma vurulacak.

Avusturya ile hükümetler arası ikili işbirliği projesi olarak imzalanan projeye, daha sonra Almanya ve İsviçre hükümetleri de dahil edilmişti. Ancak bu ülkeler 7 Temmuz 2009'da projeden finansman desteklerini çektiklerini açıklamışlardı. Yapımı zora giren barajı Türkiye'nin tek başına yapacağı kaydedilirken, DPT de bu kapsamda Ilısu'nun yapımı için 201 milyon 500 bin TL'lik ödenek ayırdı.

DPT yetkilileri, her yıl yüklü ödenek ayırdıkları Borçka Barajı'nın bittiğini, Ermenek ve Deriner'in de bitmek üzere olduğunu belirterek, buradan çıkacak ilave kaynakların da Ilısu'ya harcanacağını kaydettiler. Yetkililer, Avrupalılar tarafından oluşturulan Uzmanlar Komitesi'nin bölgeyi ziyaret ettiğini belirterek, şunları söylediler: "Bu proje sadece basit bir DSİ projesi değil, dış politikamızı da ilgilendiriyor. Bu projeyi yapma konusunda devlet iradesi var."
 
Yetkililer, Ilısu'nun artık ötelenemeyeceğini belirterek, "Dicle'nin üzerine bu barajı yapmamız gerekiyor. Uluslar arası su yönetiminde yarın ne olacağı belli olmaz, işi şansa bırakamayız. Bu yıl projeye kazma vurulacak" dediler. Irak ve Suriye, Türkiye'nin uluslararası su niteliğini taşıyan Fırat ve Dicle'den, barajlar nedeniyle kendilerine yeterli suyu vermediğini iddia ederek, bu sulara baraj kurulmasına karşı çıkıyor.
Aslı Işık/Habertürk