Dr. Azmi Ofluoğlu hastası adına oteller zinciri kurdu!
Dr. Azmi Ofluoğlu, kendi hastanesinde ölen ve savaşta Türk ordusuna yardımları ile tanınan İngiliz ailesinin kızının adını, otellerine verdi
Matmazel Hettie... Genç Cumhuriyet'in devrim günlerinin vazgeçilmez siması... Kadının sosyal yaşamda yerini almasında örnek gösterilen bir isim... Kendisi 1902'de Çanakkale'de şimdiki Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan tarihi binada dünyaya gelmiş... Asıl adı Henriette Beatrice Grech. İngiliz baba Alfred Charles Grech ve Rum anne Marie Westbury'in tek kız çocuğu. Gerçi adının okunuşu Hettie, ama kulaktan kulağa Kety olup çıkmış. Yıllar sonra Matmazel Kety, Madam Kety'ye dönüşmüş. Baba Alfred, Çanakkale'deki İngiliz Konsolosluğu'nda çalışıyor ve deniz ticareti yapıyor. Aile Çanakkale Savaşı'nda Türk ordusuna yardımları ile tanınıyor. Serüven dolu bir hayatı var. Cumhuriyetin ilk yıllarında kentte atla dolaşan, balolara katılan modern bir kadın. Hiç evlenmemiş. Hatta Cumhuriyet balolarından birinde Mustafa Kemal'le bile dans ettiği rivayet ediliyor. 1940'lardan sonra o ihtişamlı yaşama gölge düşmüş. Hemen her akşam atla dolaştığı İngiliz Bahçesi'nin (Şimdiki Halk Bahçesi) sahibi Bacon'un vefatının ardından bahçeye belediye el koymuş. Bayan Hettie 1952'de de, birlikte yaşadığı annesini kaybetmiş. 1976-80 yılları arası Hettie için yaşam tam bir kabus olmuş. Evi ikinci derece tarihi eser kapsamına alınmış. Yaşlanan ve sağlığı bozulan Matmazel Hettie İngiliz Konsolosluğu'nun yardımıyla İstanbul'daki Vatan Hastanesi'ne yerleştirilmiş ve 81 yaşında yaşama veda etmiş.
İKİ YIL OFLUOĞLU BAKTI
Bu zaten birçok kişinin bildiği hikayeyi neden yazdım? Çünkü 1983'te ölen Bayan Hettie'nin yattığı hastanenin sahibi, bugünün Universal Hospitals Group Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu... Şimdi size işadamı Ofluoğlu'nun ağzından Bayan Hettie'ye ölmeden önce son iki yıl bakmasının ve bugün onun ismiyle butik otel zinciri kurmasının hikayesini aktaracağım.
-Sizin hastanenize nasıl yatmıştı?
Tepebaşı'ndaki hastanemde 1981'de, bir gün başhemşire odama geldi ve 'Burada bir hanım yatıyor. İngiliz Konsolosluğu bir süre önce yatırdı. Borcu çok birikti, 420 bin lira oldu' dedi yanlış hatırlamıyorsam. Ben de düşündüm, 80 yaşında bir kadın, 'Birine de ben baksam ne olur' diye ve gittim hanıma, 'Veremiyorsan önemli değil. Biz sana bakarız' dedim. Başhemşireye de 'Bu hanıma iyi bak' dedim". Zamanla daha sonra öğrendim ki Çanakkale Savaşları'nda ailesi bize o kadar yardım etmiş ki anlatamam. Ardından bir de talimat verdim, her hafta sonu Kumkapı'ya götürüp balık yedirip getiriyorsunuz dedim. Benim ailemden de orada ölen oldu. Çanakkale'nin benim için manevi değeri çok yüksek.
-Mirası size nasıl kaldı?
Bir gün Çanakkale'ye işim düşünce Bayan Hettie'nin her gün bahsettiği hikayeleri bir soruşturayım dedim. Girdim tapu dairesine, 'Bir hanım var. Bir şey atıyor tutuyor. Gelmişken sizi sorayım' dedim." Oradaki memur hemen tanıdı ve "Derme çatma bir vekalet geldi. Şu anda işlem yapılıyor. Nereden geldi, nasıl geldi bilmiyorum. Eğer ondan vekaleti alırsan, biz bunu dondururuz. Buralar, şuralar onun" dedi. Anladım ki anlattıkarı gerçekmiş. Oradan çıktık. Kendisinden vekaleti aldık ve mülklerin bir kısmını kurtardık. Bayan Hettie dedi ki bir gün 'Ben bunları size bırakmak istiyorum'. Ben de 'Bunları istemiyorum' dedim. 'Yakınlarınızı arayalım' diye teklif ettim. 'Kimsem yok' dedi. Haklarını koruduğumuz için bize verdi.
-Ölümünün ardından neler yaşadınız?
Çanakkale'de 4 dairesi vardı. Onlar bize kaldı. 1983'te vefat etti. Tabutunu yaptırdım. Mezar yerini satın aldım ve çok güzel bir mezar yaptırdım. Feriköy'de parmağında çok değerli bir yüzüğü ile birlikte gömdük. 1-2 ay geçtikten sonra bana "Grech ailesinin son ferdi diye" bir mektup geldi, İngiliz Kraliyet Sarayı'ndan, İngiltere'de kalan mirasını almam için beklediklerini belirtiyorlardı. Oraya gidip de İngiltere'dekileri almak istemedim. Çünkü o benim hakkım değildi. Ne olduğunu bile bilmiyorum. Sanırım Kraliyet Ailesi'ne kaldı
TÜRKİYE ve yurtdışında 83 sağlık kuruluşu sahibi olan Azmi Ofluoğlu'nun otel işine girmesinin asıl nedeni kızı Aslı... Beş çocuğundan biri olan Aslı doktor olmak istemeyince, onun için turizm işine soyundu. Ofluoğlu iki yıl önce adım attığı "Hotel Hettie" butik oteller zincirini ilk halkası Karaköy binasını yılbaşında hizmete soktu. İkincisi önümüzdeki aylarda Çanakkale'de, ardından üçüncüsü ise Didim'de açılacak. Ofluoğlu, "Karadenizli olduğumuz için otel işine çok sıcak bakmıyorduk. Ama Aslı, bütün çabalarıma rağmen doktorluğu değil de, iç mimarlığı meslek olarak seçince, onun çalışabileceği bir iş alanı yaratmak istedim. Diğerleri bizim hastanelerde çalışıyor, o da bizim işimizde çalışsın diye ona butik otel zinciri kurmaya karar verdim" diye anlatıyor.
Sabah/Sinan Özedincik