Dr. Kıyamet’ten ‘kıyamet’ gibi senaryo! Resesyon tehlikesi kapıda, ekonomi durgunluğa sürükleniyor!
Küresel piyasalara ilişkin belirsizlikler ve bankacılık sektörüne ilişkin endişeler alınan önlemlere rağmen halen tam anlamıyla dinmedi. Dünyaca ünlü finans kuruluşları ve bankalar yıl sonunda resesyon tehlikesine dikkat çekerken, son uyarı da kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini’den geldi.Dünyaca ünlü dev finans kuruluşları ise belirsizliklerin ABD ekonomisini sürükleyeceği sona işaret ederek önemli uyarılarda bulunuyor
Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve bankacılık sektörüne ilişkin sistemik risk endişeleri devam ediyor. Dünyaca ünlü dev finans kuruluşları ise belirsizliklerin ABD ekonomisini sürükleyeceği sona işaret ederek önemli uyarılarda bulunuyor.
Dünya Bankası, IMF, Bank Of America ve Deloitte’dan sonra para piyasalarında ‘Dr. Kıyamet’ lakaplı kriz kahini Nouriel Roubini de 2023 yılı sonunda ABD ekonomisini bekleyen tehlikelere dikkat çekti.
KRİZ DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK
Dünya Gazetesi’nden Emre Ergül’ün haberine göre, Amerikan ekonomisinin ülkeyi durgunluğa sürükleyecek bir kredi sıkışıklığına doğru gittiğine işaret eden ‘Dr. Kıyamet’ lakaplı Roubini, resesyon uyarısında bulundu.
Kriz kahini olarak tanınan ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, 2008 yılında patlak veren küresel bankacılık krizini de öngörmüştü. Bu nedenden dolayı kriz kahini olarak adından söz ettiren Roubini, bir TV kanalına yaptığı açıklamada, ABD’nin ekonomiyi durgunluğa sürükleyecek bir kredi sıkışıklığına doğru ilerlediğine işaret etti. Roubini, Fox Business kanalına verdiği demeçte, ABD bankacılık sektörünü vuran karışıklığın daha da kötüye gideceğini ileri sürdü.
KREDİ SIKIŞIKLIĞINA YOL AÇACAK
Ülkenin en büyük 16’ncı bankası Silikon Vadisi Bankası’nın batışının ardından müşterilerin endişeye kapılarak paralarını çekmesinden dolayı ülkenin büyük miktarda mevduat çıkışıyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Roubini, ABD’deki kredi veren daha küçük ölçekteki bölgesel bankalara dikkat çekti. Çoğu kişinin, güven eksikliği ve mevduat üzerindeki baskı göz önüne alındığında, tüketicilerin ve işletmelerin kredi almasının zorlaşacağını söyleyen ABD’li ekonomist Roubini, bunun da ‘kredi sıkışıklığı’na yol açacağını ifade etti.
SERT BİR İNİŞ BEKLENİYOR
Problemin bölgesel bankalarda olduğunu söyleyen Roubini, bölgesel bankaların, hanehalklarına ipotek, küçük işletmeler, KOBİ'ler ve ticari gayrimenkul için önemli borç veren kuruluşlar olduğunun altını çizerek bu yüzden bir kredi krizi yaşamalarının olası olduğunu belirtti.
Bu kredi sıkışıklığının ise ekonomide bir resesyon veya sert iniş olasılığını eskiye kıyasla daha fazla artırdığını söyleyen Roubini, bu yüzden ABD bankacılık sisteminin büyük bir kısmı için ciddi bir kredi sıkışıklığıyla karşı karşıya olunduğunu vurguladı.
ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere küresel merkez bankalarının da bir ikilem ile karşı karşıya olduğunu anlatan ekonomist Roubini, merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlamak için ekonomik büyümeyi sürdürmek ve resesyondan kaçınmak zorunda olduklarını vurguladı.
Faiz oranlarının, enflasyonun hedefin oldukça üzerinde olmasından dolayı daha da artması gerektiğini ileri süren Roubini, bunun da ekonomide sert bir inişe yol açacağını savundu.