27 / 04 / 2024

Drina Köprüsü restore edilecek!

Drina Köprüsü restore edilecek!

Edebiyatta önemli bir köprü olan Drina´nın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak



Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Bosna-Hersek Koordinatörlüğünce ülke genelinde uygulanan  projelerle bir taraftan tarihi köprü ve camilerin onarımı yapıldı, diğer taraftan kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yapıldı.

TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Nevzat Yeşiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA´nın 1995 yılından bu yana Bosna-Hersek´te faaliyet yürüttüğünü ve bugüne kadar önemli projeler uyguladığını söyledi.

Bosna-Hersek´te son 2-3 yıldır restorasyon ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirten Yeşiler, Osmanlı zamanında imparatorluğun önemli eyaletlerinden biri olan Bosna´da birçok tarihi eserin bugüne kadar ayakta kaldığını belirtti.

Yeşiler, Osmanlıdan günümüze kalan onarıma muhtaç köprü ve camileri TİKA olarak restore ettirdiklerini belirterek, geçen yıl Konyiç kentindeki tarihi Osmanlı köprüsünün restorasyonunu tamamladıklarını ve açılışını yaptıklarını kaydetti.

2. Dünya Savaşı sırasında Alman birliklerince havaya uçurulan tarihi Konyiç Köprüsü´nü aslına uygun şekilde restore ederek Bosna halkına hediye ettiklerini ifade eden Yeşiler, "Bu köprünün restorasyonunun tamamlanmasıyla
Konyiç kentinde hayat yeniden ´eski köprü´ olarak adlandırılan bölgede canlanmaya başladı. Bu köprünün restorasyonuyla birlikte çevresinde çok sayıda Osmanlı mimarisiyle konaklar da inşa edilmeye başlandı. Konyiç´te Osmanlı mimarisi köprünün restorasyonuyla bu kentte canlandı ve halk bu durumdan çok mutlu" dedi.

 -"DRİNA KÖPRÜSÜ" DE RESTORE EDİLECEK-
Nevzat Yeşiler, bir diğer köprü projelerinin ise Vişegrad kentindeki "Drina" olarak da bilinen Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü olduğunu söyledi.

Sokullu Mehmed Paşa´nın doğum yeri olan Vişegrad´a yaptırdığı tarihte ve edebiyatta önemli bir köprü olan Drina´nın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağını belirten Yeşiler, Ivo Andriç´e Nobel ödülü kazandıran "Drina Köprüsü" adlı eserinde anlatılan olayların da restorasyonunu yapacakları bu köprü çevresinde yaşandığını anımsattı. Yeşiler, Osmanlı döneminden kalan camilerin restorasyonunu da yaptıklarını ifade ederek, şu anda Mostar´daki Koski Mehmet Paşa, Olovo´daki Kurşunlu, Banya Luka´daki Ferhadiye Camii´nin restorasyonunun TİKA tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Nevzat Yeşiler, restorasyon çalışmaları bedelinin yaklaşık 6 milyon avro civarında olduğunu ifade etti.

-KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK PROJELER-
 TİKA olarak Bosna-Hersek´te sadece tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik çalışmalar yürütmediklerine dikkati çeken Yeşiler, savaşla birlikte yerlerinden edilen insanların topraklarına dönüşü için ev yapımı, köylerine dönenlerin geçimlerini sürdürebilmeleri için hayvancılık, arıcılık, balıkçılık gibi çeşitli projeleri de hayata geçirdiklerini kaydetti.

Yeşiler, sosyal kalkınmaya yönelik savaşta en fazla tahribatın yaşandığı Bosna´nın doğusuna yönelik uyguladıkları "geriye dönüş" projesiyle savaş gazilerinin evlerinin tadilatını yaptıklarını bildirdi. Bosna´nın doğusunda uyguladıkları bu projeyle savaş sırasında büyük zarara uğramış 95 evin tamir ve tadilatını yaptıklarını anlatan Yeşiler, bu projenin maliyetinin yaklaşık 450 bin avro olduğunu belirtti. Nevzat Yeşiler, kırsal kalkınmaya yönelik yürüttükleri çalışmalarda da köylerine dönen 80 aileye sera kurduklarını bildirdi.

Saraybosna Üniversitesi ile Konyiç kenti civarında "Balıkçılık" projesi yürüttüklerini ve "Balıkçılık Araştırma Enstitüsü" kurduklarını dile getiren Yeşiler, bu projeyle Bosna-Hersek´te nesli tükenmekte olan balıkların tekrar hayata kazandırılmasını, tatlı su balıkçılığı üzerine bilimsel araştırma ve inceleme yapılmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Nevzat Yeşiler, uyguladıkları "hayvancılık" projesiyle de 140 büyükbaş hayvanı ihtiyaç sahibi köylülere dağıttıklarını ve bu sayede çiftçilerin doğrudan gelir kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Saraybosna yakınlarında "arıcılık" projesi uyguladıklarını ve 80 aileye kovan ve malzeme dağıttıklarını anlatan Yeşiler, Türkiye´den getirdikleri uzmanın da kovan alan ailelere arıcılık eğitimi verdiğini anlattı.

Kırsal kalkınmaya yönelik uyguladıkları projenin bütçesinin 1 milyon avro civarında olduğunu söyledi.

-SAĞLIK VE EĞİTİM PROJELERİ-
Nevzat Yeşiler, Bosna-Hersek´te ihtiyacın en fazla hissedildiği bölgelerde devlet hastanelerinin tadilatını ve bunlara ekipman sağlanması konusunda 1 milyon avro bütçeli proje yürüttüklerini ifade ederek, bu kapsamda Gorajde Hastanesine ekipman sağladıklarını, Konyiç Devlet Hastanesini ise adeta yeniden inşa ettiklerini kaydetti.

Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında da Boşnakların azınlıkta olduğu bölgelerde onların sağlık hizmetlerini yerinden alabilmeleri için "Merhamet" adlı sivil toplum örgütüyle birlikte çalışma yürüttüklerini belirten Yeşiler, bu kapsamda geçen yıl 4 bölgede sağlık kliniğini hizmete soktuklarını vurguladı.

Nevzat Yeşiler, Osmanlı zamanında uzun dönem Bosna-Hersek´te Sancak  merkezi olmuş Travnik bölgesinde ise eğitime yönelik 1 milyon avroluk projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bu proje kapsamında Novi Travnik´te kreş inşa ettiklerini ve 7 okulun tadilatını yaptırdıklarını anlatan Yeşiler, ayrıca bu bölgede cami inşaatlarına çeşitli destek sağladıklarını ve Fatih Sultan Mehmed´in askerlerinin şehitliğinin çevre düzenlemesini yaptıklarını dile getirdi. Yeşiler, bu projelerin dışında Bosna-Hersek´in devlet kuruluşlarıyla da eğitim çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön