28 / 04 / 2024

Drina Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları başlıyor!

Drina Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları başlıyor!

Türkiye, Mimar Sinan'ın ölümsüz eseri Drina Köprüsü'nü restore edecek. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldığı köprü, 436 yıldır ayakta kalmaya çalışıyor..



Türkiye, Mimar Sinan'ın ölümsüz eseri Drina Köprüsü'nü restore edecek. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aldığı köprü, 436 yıldır ayakta kalmaya çalışıyor. 


Nobel ödüllü yazar Ivo Andriç'in ses getiren romanına konu olan Drina Köprüsü, restore ediliyor. Tarihi köprünün restorasyonunu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yapacak. 

Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a doğduğu yer olan Bosna Hersek'in Vişegrad kentinde 1577 yılında yaptırdığı bu dünyaca ünlü köprünün restorasyonunun yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. 

Bosna-Hersek Ulusal Eserleri Koruma Komisyonu ile TİKA'ın ortak organizasyonuyla başkent Saraybosna'da, "Drina Köprüsü"nün (Sokullu Mehmed Paşa Köprüsü) restorasyon çalışmalarıyla ilgili bir toplantı düzenlendi. 


ZAMANIN TANIĞI... 

Yaklaşık 5 milyon Euro'luk proje için 3 yıl önce yapılan ihale sonucu, tarihi köprünün yüklenicisi daha önce Mostar ve Konyits Köprüsü'nü de yenileyen ER-BU firması oldu. UNESCO tarafından 2007'de Dünya Mirası Listesine alman ve 436 yıldır ayakta kalma mücadelesi veren köprü adeta zamanın tanığı gibi duruyor. 


Projenin tamamlanmasının ardından Vişegrad'daki bu önemli tarihi eserin parlayacağına işaret ediliyor. 

"Çok özel bir tarihi eser" şeklinde değerlendirilen köprü tarih boyunca birçok kez zarar gördü. 

Tarihi köprü son olarak eski Yugoslavya döneminde 1960 ile 1982 yılında kapsamlı onarım görmüştü. 

Drina Köprüsü edebiyatta da önemli bir yer tutuyor. Yazarlara ilham kaynağı olan köprü hakkında kaleme alınmış en ünlü roman eski Yugoslavya'nm en önemli isimlerinden Ivo Andriç'in yazdığı 'Drina Köprüsü' isimli eseri. 1945'te kaleme alınan ve köprünün hikâyesini baştan sona anlatan romanda olaylar Drina Köprüsü'nün etrafında dönüyor. 


ROMANINI YAZMIŞTI 

Dünyaca ünlü Nobel ödüllü yazar Ivo Andriç, inşa edilişinden Birinci Dünya Savaşı'nda yıkılışına dek köprünün hikâyesini "Drina Köprüsü" adlı romanında kaleme aldı. Usta yazar, üzerinde yaşanan aşkları, acılan, tarihi akıcı bir dille anlattığı romanıyla, köprünün dünyaca tanınmasına da büyük katkı sağladı. 


Bursa Olay


Geri Dön