İmar

Dr.Mustafa Farsakoğlu: Yassıada imara açılmamalı!

Yassıada’nın imara açılmasına uzmanlar tepki gösterdi. ‘Adalar son İstanbul’dur, imara açmayın’ çağrısı yapıldı. Adalar Belediye Başkanı Dr.Mustafa Farsakoğlu da Yassıada'nın imara açılmaması gerektiğini söyledi...


Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası hapis yattığı Yassıada’nın, imarı yeniden düzenlendi.


Demokrasi tarihinde kara leke olan duruşmalara ev sahipliği yapan adanın yüzde 5 olan inşaat izni, yüzde 65’e çıkartıldı. Yeni düzenleme ile tek parsel kabul edilen adadaki yapılaşma 117 bin metrekareyi bulabilecek. 17 Haziran’da verilen izinle, Sivriada da yapılaşma planlarına dahil edildi. İki ada da daha önce arkeolojik ve doğal SİT alanıydı.


EMSAL OLUR KORKUSU

 

Adalar Belediye Başkanı Dr.Mustafa Farksakoğlu, Adalar Belediyesi’nin sürece dahil edilmemesine tepki gösterdi. Yassıada ve Sivriada için kendilerinin plan çalışması yaptığını aktaran Farsakoğlu, “Adalar, 9 adadan oluşan eşi benzeri bulunmayan bir cennet köşesidir. Adalar, ‘son İstanbul’dur, imara açmayın. Turizme kazandırılsın ama buralara yüzde 65 imar verildi. Her iki adadaki imar durumu diğer adalar için emsal teşkil edecek bu nedenle yapılaşmaya açılmamalı” ifadelerini kullandı.


ADANIN HÜZNÜNE SAYGI


Genç Siviller Koordinatörü Fatih Demirci, adanın pek çok kişinin iştahını kabarttığını belirtti. Demirci şunları söyledi: “Biz Yassıada Demokrasi adası olsun dedik. New York’taki Ellis Adası’nı örnek gösterdik.


Yassıada demokrasi tarihimiz için büyük bir kırılmanın sembolü. Bu nedenle üniversitelerin ortak yönettiği bir demokrasi enstitüsü kurulabilir. Dünyanın en büyük yasak kitaplar ve filmler kütüphanesi kurulabilir. Ama her ne yapılırsa yapılsın adanın hüznüne saygı duyulmalı


UNUTMAK İÇİN BÖYLE KALMALI


Tarihçi-yazar İlber Ortaylı, Yassıada için hazırlanan projeye tepki gösterdi. Yassıada üzerinden siyaset yapıldığını savunan Ortaylı, “O adaya para harcamak çok saçma. Türkiye’de kongre merkezi yapmak için başka yer mi yok?


Siyasal bir propaganda yapıyorlar, demokrasi adası olacakmış. Unutulmaz ama orada yapılanları unutmak için orayı böyle bırakmak gerekir. Uygulanacak projeyi tehlikeli buluyorum. Kimseye hayır getireceğine de inanmıyorum. Yassıada’nın yeni bir kimlik kazanmaya ihtiyacı yok” diye konuştu.


DEMOKRASİ HAFIZASI KORUNMALI


Demokrat Parti’nin kurucularından Refik Koraltan’ın torunu Yavuz Koraltan da Yassıada’nın imara açılmasına tepki gösterdi. “Yassıada bu ülkenin demokrasi hafızasıdır” diyen Koraltan şunları söyledi:


DERS ALINMALI


“Yassıada bu ülkedenin demokrasi hafızasıdır. Adanın ruhuna aykırı bir imar yapılanmasına müsaade edilmemeli. İmara açılacaksa da müze görünümünü bozacak bir yapılaşmaya gidilmemeli. Büyükbabam Refik Koraltan, Adnan Menderes, 27 Mayıs ve arkadaşlarının ilelebet hatırlanmasını sağlayacak ve siyasilerin ile toplumun dersler alması gereken en önemli ve tek yer Yassıada’dır. İnsanlar hayatlarını yassıdada bu ülke demokrasi varolsun diye feda etti.


Darbelerin ülke için ne kadar kötü ve zararlı olduğunu gösteren tek yer Yassıda’dır. Adanın imar izninin müze amacı dışında kullanılması hem bizi hem de bu ülkede darbeyle mücadele eden insanları üzer. Umarım demokrasi ruhuna yakışır bir imar çalışması yapılır.

Dünyanın bir çok ülkesinde toplumun hafızalarında geçmişte yaşadıklarından ders alsınlar diye bu yerleri ölümsüzleştirilir.


Yassıada’dan her kesin çıkaracağı dersler vardır. İmara açılması mantıklı ama orada yapılacak müze ve benzeri çalışmalar açısından destekliyoruz ve yapılanlara saygı duyuyoruz. Umarım Yassıda rant alanına dönüşmeden ortaya toplumun dersler çıkarabileceği bir yer haline gelir.”


FARKLI BİR İMAR HEPİMİZİ İNCİTİR


Yassıada’nın inşaata açılmasını değerlendiren merhum Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes “Yassıada’da farklı bir imar hepimizi incitir” dedi. Menderes şöyle devam etti:


 “Basından takip ettiğimiz şekliyle demokrasi adası olacaktı. Türkiye için acı dolu bir geçmişi var tabii. Müze olarak kullanılabilecek alanların eğlence merkezine dönüştürülmesi yaralayıcı olur ama bir eğlence merkezi olacağına ihtimal vermiyorum. Yassıada’da yaşananlar Türkiye’nin demokrasi ayıbıdır.


Aslına uygun şekilde düzenlense, insanlar orada yaşanan acılara tanıklık etseler, hepimiz destekleriz. Hattamüzeyi gezen insanlar için otel, kongre salonu da ihtiyaç olabilir. Ancak eğlencemerkezi olması bu acıları yaşamış olan Demokrat Partililer’i ve yakınlarını üzer, incitir.”


Mehmet Ali Ay/Bugün Gazetesi