Kent Haberleri

DSİ 13.Bölge Müdürü Turkay Özgür Antalya yatırımlarını değerlendirdi!

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, kırsal kalkınmanın anahtarının göl su projeleri olduğunu belirterek, "Bir tarım şehri olan Antalya’da göl su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçimize büyük kazanç sağlamayı hedefliyoruz" dedi.


DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Antalya ve 19 ilçede devam eden çalışmaları değerlendirdi.

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, kırsal kalkınmanın anahtarının göl su projeleri olduğunu belirterek, "Bir tarım şehri olan Antalya’da göl su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçimize büyük kazanç sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

2012 yılında “1000 Günde 1000 Gölet Kampanyası”nı başlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı’nın öncülüğünde Antalya’da sulanmadık toprak bırakmayarak toprakları daha verimli hale getirdiklerini söyledi. Hayata geçirdikleri göl su projeleri ile aynı zamanda istihdam imkanı sağlayarak köyden kente göçün önüne geçildiğini de sözlerine ekleyen Özgür, şunları kaydetti:

"İnşa ettiğimiz yeni tesis ve yürüttüğümüz çalışmalarla Antalya’ya, sulama, içme suyu ve taşkın koruma tesisleri kazandırmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda Naras Barajı ile birlikte Küçük Köy Asar, Korkuteli Çığlık, Korkuteli Karabayır göletlerini tamamlayarak su tutmaya başladık. Kozağacı Çağman, Doyran Boyalı ve Serik Akbaş göletlerinin gövde dolguları tamamlandı. Korkuteli Mamatlar Göletimizde yüzde 93, konyaaltı Geyikbayırı Karaderede yüzde 73, Elmalı Özdemir Göleti’nde yüzde 55, Aksu Karaöz Çepeli Göleti’nde yüzde 68, Manavgat Çaltepe Saçıdere yüzde 53, Manavgat Yeşilbağ yüzde 30, Gündoğmuş Sümeni Göleti’nde de yüzde 55 fiziki gerçekleşme seviyelerine ulaşmış durumdayız."

Küçük Aksu Barajı, Gökçeler Barajı, Dim Barajı Sulaması İkmali, Gazipaşa Ovası Sulaması, Naras Barajı Sulaması, Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu Projesi, Manavgat Belenobası Pompaj Sulaması, Serik Kırkgeçit, Manavgat Çardak Topsurlar, Kumluca Adrasan, Kaş İkizce gölet ve sulama inşaatlarında çalışmaların devam ettiğini ifade eden Özgür, "Kaş Sütleğen Göleti’nin kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. finike Kapıçay Göletimizin 14 Mayıs 2014 tarihinde sözleşmesi imzalanmış olup, Akabinde 15 Mayıs 2014 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanmıştır. Alanya’nın 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak içme suyu isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi ile Antalya’nın 2045 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılayacak olan Karacaören (2) Barajı isale hattının çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Aksu Çayı başta olmak üzere Antalya merkezde, Alanya, Elmalı, Finike, Kaş, Gazipaşa, Korkuteli, Serik ve pek çok yerleşim yerinde dereleri ıslah ederek meskûn mahal ile tarım arazilerinin taşkınlardan korunduğunu da sözlerine ekleyen Özgür şöyle konuştu:

"Özellikle ülkemiz ve Antalya için çok büyük önem arz eden Aksu Çayı Taşkın Koruma inşaatı devam etmektedir. Aksu Çayı Taşkın Koruma projesi ile Aksu ilçesi, civar köyleri, tarım arazileri ve turizm alanlarının taşkınlardan korunması sağlanacağı gibi aynı zamanda ülkemizde düzenlenecek ulusal ve uluslararası kongrelerin, panellerin, toplantıların ve seminerlerin organize edileceği Expo 2016 Fuar alanı da taşkınlardan korunacaktır. Belediyelerimizden gelen talepleri yerinde inceleyerek, görev alanımız dahilinde olan çalışmaları bütün imkanlarımızı kullanarak yapıyoruz. Bizler biliyoruz ki, kontrol edilmeyen her nehir ve dere birer bilinmeyen bilmecedir. Çünkü dere ve nehirlerin ne zaman, ne yapacağı belli olmaz. Dolayısı ile bizler DSİ olarak adeta bilmeceleri çözerek yorulmadan, dinlenmeden yaptığımız Su yapıları ile dere ve nehirlere adeta birer altın gerdanlık takıyoruz. Amacımız Antalya’da sulanmayan toprak bırakmamaktır. Bunun içinde su yapıları yapmaya, taşkınlardan korumaya, sorunları çözmeye ve yatırımlarımızı ülkemizin ve milletimizin istifadesine sunmaya devam ediyoruz."


Milliyet