Genel

DSİ, TİKA ve AFAD, Somali'ye 3 ayda bir su kuyusu açamadı!

Somali'de halkın temiz su ihtiyacını karşılamak için Başbakan Erdo-ğan'ın 3 ay önce verdiği su kuyusu açılması talimatı bir türlü hayata geçirilemedi

Somali'de halkın temiz su ihtiyacını karşılamak için Başbakan Erdo-ğan'ın 3 ay önce verdiği su kuyusu açılması talimatı bir türlü hayata geçirilemedi. DSİ, TİKA ve AFAD'ın işbirliğiyle başlatılan proje çerçevesinde malzemeler Mogadişu'ya ancak ulaştırılabildi.Türkiye, kuraklıkla boğuşan Somali'de 30 su kuyusu açmak için çalışma başlattı. Ancak üç kurum 3 aydır bir su kuyusu açamadı. Devlet Su İşleri (DSİ), Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) işbirliğiyle başlatılan proje, sondaj malzemelerinin önce yanlış limana indirilmesi ve sonrasında bazı malzemelerin kaybolması sebebiyle başlatılamadı. Malzemeler ancak 3 ay sonra başkent Mogadişu'ya ulaştırılabildi.

Somali'de halkın temiz su ihtiyacını karşılamak için DSİ, arama ve sondaj ekibini 11 Eylül'de başkent Mogadişu'ya gönderdi. TİKA'nın başlattığı çalışmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AFAD da dahil oldu. Bu talimatla AFAD, su kuyusu açmak için gerekli sondaj makinesi ve teknik malzemeleri 30 Ağustos'ta gemiyle Mersin'den yola çıkardı. Ancak gemideki malzemelerin yanlış limanlara indirilmesi ve yükleme sırasında bazı malzemelerin kaybolması sebebiyle kuyu açma çalışmalarına 3 aydır başlanamadı. Somali'de açılacak su kuyularıyla ilgili çalışmaları hızlandırmakla görevli AFAD, sondaj malzemelerinin Somali'ye ulaştığı bilgisini verdi. Sondaj makineleri için gerekli yan malzemeleri taşıyan geminin Mogadişu Limanı'nda boşaltma işlemini tamamladığını bildirdi. Başkanlık, şu bilgiyi verdi: "Başkanlığımızca TİKA ve DSİ ile koordine edilerek gönderilen sondaj makineleri ile makinelere ait malzemeler, Mogadişu Limanı'nda DSİ yetkililerince teslim alınmıştır." AFAD, daha önce Zaman'ın konuyla ilgili soruları üzerine sondaj malzemelerinin 19 Ekim itibarıyla Mogadişu Limanı'nda olacağını açıklamıştı. Yine, herhangi bir malzemenin kaybolmadığı, sadece Kurban Bayramı sebebiyle limanda boşaltma işlemlerinin vakit aldığı bilgisini vermişti.

Üç aylık masraf 500 bin lirayı buldu

Malzemelerin gecikmeli ulaşmasının, TİKA ve DSİ'ye maliyeti oldu. Edinilen bilgilere göre, teknik ekip 3 ay boyunca malzemelerin gelmesini bekledi. Bu süre zarfında, herhangi bir iş yapılamadı. Bu süre zarfında ekipler için ev, depo, ulaşım ve güvenlik hizmeti için masraf yapıldı. Personelin aldığı harcırah, uçak biletleri, nakliye gibi masrafların eklenmesiyle sondaj için bugüne kadar 500 bin lira civarında bir harcama yapıldığı dile getiriliyor. Ekipler ilk planda 30 kuyu açmayı hedeflerken bu rakam malzemenin gecikmesi sebebiyle 4'e düşürüldü. Kuyular, öncelikle Türkiye'nin kurduğu yardım merkezleri ve yerleşim alanlarında açılacak.
İSMAİL ALTUNSOY/Zaman