27 / 11 / 2024

DSİ uyardığı halde derenin dibine bina dikildi!

DSİ uyardığı halde derenin dibine bina dikildi!

İstanbul ve Tekirdağ'da 32 cana mal olan sel felaketiyle ilgili dikkate alınmayan bir rapor daha ortaya çıktı...




Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, Zaman'a yaptığı açıklamada Silivri'de taşan Boğluca Deresi'yle ilgili 24 yıl önce belediyeyi yazılı olarak uyardıklarını belirterek şöyle konuştu: 
 
"1985'te derelerle ilgili uyarılar DSİ tarafından bir yazıyla belediyeye bildirildi. Daha sonra 1995'te, yatağı daraltılarak bina yapılmış olan dere için 'Bari derenin sağından ve solundan 7 metrelik boşluğu koruyun.' diye yazılı uyarıda bulunduk. Ancak sel felaketinin olduğu Boğluca Deresi'nin yarım metre yanına bina dikildi. Üstelik derede bulunan Mimar Sinan Köprüsü'nün iki gözü de kapatıldı. Bu yüzden suyun akış düzeni bozuldu."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, Boğluca Dere'nin tehlikeli olduğu yönünde tespitte bulunarak, derenin sağından ve solundan 25'er metre boşluk bırakılarak kamulaştırma yapılması yönünde karar aldı. Ancak bölge sakinleri yürütmeyi durdurma için dava açtı ve dava bölgede yaşayanların lehine sonuçlandı. Durdurma kararının altındaki en büyük nedenlerden birisi de dere ile ilgili bilirkişi uzmanlarının hazırladığı rapordu. Bilirkişiler, DSİ'nin dere yataklarının yanlarında 7 metrelik boşluk bırakılması yönündeki bölge planıyla ilgili hazırladığı raporun uygun görüldüğünü belirtmişti. Bunun üzerine Büyükşehir'in kamulaştırma planları mahkemece reddedilmişti. Hazırladıkları raporun yanlış yorumlandığını ifade eden DSİ 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, kendilerinin 7 metre boşluk bırakılmasını değil, 'Zaten iyice daraltılmış, bari 7 metreyi muhafaza edin' şeklinde uyarı yazısı yazdıklarını kaydetti. Gerek, bilirkişinin 7 metreye göre rapor verdiğini belirterek, ancak dere kenarındaki boşluğun yarım metreyi bile geçmediğine dikkat çekti: "Maalesef Boğluca Dere'nin sağında ve solundaki boşluk 7 metre bile değil. Şu andaki boşluk yarım metre civarı. Bir insan bile zor geçiyor."

Cüneyt Gerek, dere üzerindeki tarihî Mimar Sinan Köprüsü'nde suyun geçtiği gözlerinden ikisinin bina yapmak için kapatıldığını da gündeme getirdi. Bu sebeple derede önemli ölçüde daralma meydana geldiğini aktaran Gerek, suyun akış düzeninin de normal seyrinden çıktığını vurguladı. Derenin içinin tıkanmalara karşı belli periyotlarla temizlenmesi gerektiğinin altını çizen bölge müdürü, ancak 24 senedir yapılan uyarılara rağmen hâlâ üzerinden temizlik makinesinin geçeceği bir platformun inşa edilmediğini söyledi. Platform yapılmadığı için dere suyunun akıştaki şiddetinin düşürülemediğini ifade etti.

Gerek, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın selden sonra hasar ya da hata tespit için bir rapor istemediğini, ancak derelerle ilgili kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması gerektiğiyle ilgili çalışma talep ettiklerini aktardı. Kendilerinin bu yöndeki çalışmalara hemen başladıklarını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de öncelikle bazı bölgelerde ağaçlandırma yapacağız. Aynı zamanda taşkınlara karşı birçok derede sel kapanı yaparak, akan suyun şiddetini azaltacağız." 
Hüseyin KELEŞ/Zaman


Geri Dön