Dubai emlak piyasasına küresel yavaşlama dopingi!
BAE yurt dışından birçok süper zengin alıcıyı kendine çekmeyi sürdürüyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bu ay Dubai'de Palm Jumeirah'ta yapılan 163 milyon dolar değerindeki emlak satışı, tüm zamanların en yüksek seviyesini işaret ediyor.Dubai emlak piyasasında geçen yıl boyunca yaşanan hızlı yükseliş sonrasında, bu rekorun bile çok uzun süre ayakta kalmayacağı belirtiliyor
Dubai Tapu İdaresi, alıcıyı açıklamadan Palm Jumeirah'ta bu ay 163 milyon dolarlık bir emlak anlaşması yapıldığını belirtti ve söz konusu bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesini de işaret etti.
Dubai emlak piyasasında geçen yıl boyunca yaşanan hızlı yükseliş sonrasında, bu rekorun bile çok uzun süre ayakta kalmayacağı belirtiliyor.
Hintli milyarder Mukesh Ambani’nin Mart'ta en küçük oğlu için Dubai'de 80 milyon dolarlık bir malikane satın almasıyla Dubai emlak piyasası için resmen yeni bir rekor kırılmıştı. Fakat yalnızca 13 hafta sonra, gizemli bir alıcının, şehrin yapay ağaç şeklindeki Palm Jumeirah adasında sekiz yatak odalı, 18 banyolu bir villa için 302,5 milyon dirhem (82,4 milyon dolar) ödemesiyle söz konusu bu zirve de yenilenmişti.
Alımların yüzde 70'inden fazlası peşin yapılıyor
Bllomberght'de yer alan habere göre konu ile ilgili açıklama yapan emlakçılar alım satım işlemlerinin yüzde 70'inden fazlasının peşin olarak gerçekleştiğini söylüyor.
Verilen detaylara göre, yurt dışından gelen alıcılar arasında, ülkelerinin Ukrayna'yı işgalinden sonra paraları için güvenli bir sığınak arayan zengin Ruslardan, petrol fiyatlarındaki artıştan sonra komşu Körfez ülkelerinde zenginleşen girişimcilere ve yatırımcılara kadar geniş bir müşteri portföyü bulunuyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) birinci sınıf emlak fiyatları Eylül'e kadar 12 ayda toplamda yüzde 70,3 arttı ve onu Knight Frank'in bir kentin en çok arzu edilen ve pahalı evlerine odaklanan küresel endeksinde en büyük kazanan haline getirmiş oldu.
10 seneden biraz daha uzun bir süre önce Dubai'nin emlak piyasası adeta çökmüştü.
BAE bazı uluslararası kuruluşların gri listesine girdi
Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, bazı gayrimenkul şirketlerinin hala bankalara milyarlarca dolar borcu var ve önemli bir uluslararası finans gözlemcisi, kısmen emlak sektörüne giren yasadışı yabancı parayla ilgili endişeler nedeniyle BAE'yi bu sene gri listesine aldı.
Hükümet, para girişlerini izleme konusunda da istikrarlı ilerleme kaydettiğini ve daha önceki fiyat dalgalanmalarının tekrarını önlemek amacıyla seneler içerisinde adımlar attığını kaydetti. Diğer bir taraftan şu anda Dubai'nin emlak sicili halka açık değil ve Tapu Dairesi tipik olarak belirli mülklerin alıcılarının kimlikleri hakkındaki bilgilere de erişim sağlamıyor.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda yerleşik olmayan ve emirliğin emlak sektörü ile ilgili bazı araştırmalar yapan Jodi Vittori, Dubai'nin nispeten anonim olarak gayrimenkul satın almak için kolay bir yer olduğunu belirterek, Her zaman koronavirüs sırasında olduğu gibi açıkça teşvik edilerek olmasa da Rusya-Ukrayna savaşı gibi her uluslararası krizde, para oraya akıyor gibi göründüğünü söyledi. Jodi Vittori Her iki durumda da bu para akışının ekonomik kalkınma planlarının önemli bir parçası olmayı sürdüreceğini de sözlerine ekledi.
Danışmanlık şirketi Henley - Partners'a göre ise BAE bu sene net 4 bin milyoner girişiyle küresel olarak özel servetin en büyük payını çekecek.
Dubai hükümeti, yabancılara 10 yıllık vizeler teklif etti ve Emirlik'i sosyal olarak eskisinden daha liberal hale getirmek amacıyla da reformlar başlattı.
Blatform'dan Dubai’ye kripto para borsası yatırımı: Genesisx ile ortak oldu
Türk yatırımcıların lüks konutta tercihi Dubai oldu!
Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!