02 / 05 / 2024

Dubai Port soruşturmasına izin çıkmadı!

Dubai Port soruşturmasına izin çıkmadı!

İdare mahkemesinin Dubai Port ÇED Raporu iptal kararının uygulanmaması çevreciler kararı uygulamayan yetkililerden şikayetçi oldu. Bakan İdris Güllüce, ortada bir suç olmadığını belirterek soruşturma izni vermedi.



İdare mahkemesinin Dubai Port ÇED Raporu iptal kararının uygulanmaması çevreciler kararı uygulamayan yetkililerden şikayetçi oldu. Bakan İdris Güllüce, ortada bir suç olmadığını belirterek soruşturma izni vermedi


Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin 3 Eylül 2014 tarihinde verdiği Dubai Port ÇED Raporu iptal kararı uygulanmadı. Daha önce de çeşitli defalar yerel mahkemeler tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Dubai Port Limanı, İzmit Körfezi’ni doldurmaya ve liman alanını inşa etmeye devam etti. Kocaelili çevreciler Nazif Korkmaz, Numan Gülşah, Yaşar Seğmen, Meral Uçarı, Hayri Altunok, Soner Kılıç, Fatih Mehmet Çağlar ve Müzeyyen Topçu Tan iptal kararını uygulamayan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. 


SAVCILIĞA BAŞVURDULAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Mehmet Mustafa Satılmış hakkında soruşturma açılmasını talep eden çevreciler savcılığa başvurdu. Çevrecilerin başvurusu sonrasında savcılık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan soruşturma için izin talep etti. Konuyla ilgili ön inceleme raporu talep eden Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kararını verdi. Güllüce, ön inceleme raporunda yer alan tespit, değerlendirme ve kanaate iştirak ettiğini ifade etti.


İTİRAZ YOLU AÇIK

Bakan Güllüce, “Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda belirtildiği üzere şikayet konusu ile alakalı olarak şikayet edilen tarafından tesis edilen iş ve işlemler ile inceleme neticesine bağlı olarak şikayet edilen Mehmet Mustafa Satılmış’a atfedilecek bir suç ve yargılamasını gerektirir herhangi bir husus bulunmadığından soruşturma izni verilmemesine, bu karara karşı 10 gün içerisinde Danıştay’a itirazda bulunulabileceğine karar verdim” dedi. 


DANIŞTAY’A BAŞVURACAĞIZ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kocaelili çevrecilerden Numan Gülşah, Dubai Port Limanı’nın hukuka aykırı uygulamalarına karşı ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Gülşah, “Biz yetkililer hakkında işlem yapılmasını istiyoruz. Ortada bir iptal kararı var ve bu karar uygulanmıyor. Liman inşaatı devam ediyor. Danıştay’a gerekli itirazları yapacağız. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Ersan Aytaç, Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu ve ÇED Kocaeli Şube Müdür Osman Kazgan hakkında da suç duyurusunda bulunduk ancak görevsizlik kararı verildi. Mücadelemiz sürecek” dedi.


DAHA ÖNCE NE OLMUŞTU?

Dubai Port davası yerel mahkemelerde liman yetkililerinin kaybetmesinin ardından yapılan itirazlarla Danıştay’a taşınmış, Danıştay sürecine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da davaya müdahil olmuştu. Bakanlık, ÇED raporunun yerinde olduğunu savunarak alınan ÇED iptal kararına itiraz etmişti. Bakanlığın dava sürecine müdahil olması, Dubai Port’un hükümetin desteği ile İzmit Körfezi’nde çalışma yaptığı iddialarını güçlendirmişti. Kocaelili çevreciler Dubai Port Limanı’nın inşa edilmemesi için çeşitli eylemler organize etmişti.


DERİNCE DE DOLDURULUYOR

Öte yandan, İzmit Körfezi’nde tek liman inşaatı Dubai Port’a ait değil. Kısa süre önce özelleştirilen Derince Limanı da bölgede büyük bir depolama alanı inşa edecek. 5 Şubat’ta kazandığı ihale sonucu 543 milyon dolar yatırarak Derince Limanı’nın 39 yıllığına işletme hakkını alan Safi Holding, limanı genişletmek için 5 milyon metreküp dolgu malzemesi kullanarak körfeze dolgu yapacak. Yapılan dolgu sonrasında körfezin coğrafi yapısı tamamen değişecek.



Kocaeli Manşet


Geri Dön