Genel

Dubleks konutlar birbirinden habersiz iki kişiye satılamaz!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, müteahhitlerin dubleks bir konutu birbirinden habersiz iki kişiye satmaları konusuna değinerek bunun aslında son derece yanlış uygulama olduğunu dile getirdi

Bir binada en üst katı satın aldım. Bu yer aslında dubleksmiş ama müteahhit ortadan bölmüş altını ayrı üstünü ayrı satıyor. Şimdi ben bu yerin maliki miyim Satmak istesem nasıl satacağım Bu iş hukuken doğru mu H.E.

Bu iş hem doğru hem yanlış. Önce doğru gibi gördüğüm nokta. Kat Mülkiyeti Mevzuatı'na tabi bir binada birim, bağımsız bölümdür. Sizin dubleks daire de tek bir birim, yani bir bağımsız bölümdür Doğru olanı bu yere tek başına malik olmaktır. Tek başına malik olduğunuz bir bağımsız bölümü iki kişi ortak olarak da alabilir. Yani bu yeri eşinizle, evladınızla veya çok yakınınız biri ile ortak olarak alabilirsiniz, bu hukuken mümkündür ve doğrudur. Yukarıda biraz doğru deyişim bu nedenle. Yani bile bile kurulan bir ortaklık.

Şimdi geliyorum yanlışa. Yukarıda sözünü ettiğim ortaklık sizin olayınızda isteyerek ve bilinerek kurulmamış. Dubleks daire ikiye bölünüp üstü birine altı bir başkasına satılmış. Ancak bu yer tek bir bağımsız bölüm olduğu için iki tane müstakil tapusu olmaz. Tek tapusu vardır ve iki kişi ortak görünür. Bu ortak görülen tapuda da üstü ortaklardan birine altı ortaklardan birine aittir diye de yazmaz. Sadece ortaktır diye yazar. Yani siz üst kata da ortaksınız, üst kattaki alt kata da ortaktır. Tabii ki böyle bir ortaklığı istemezsiniz. Bitmedi. Üst kattaki kendi katını satmak isterse, üst katı satamayacak, ortaklığın yarı hissesini satacak. Yani hiç bilmediğiniz biri gelip sizin daireye de ortak olacak. Bu arada üst kattaki hissesini satarsa siz, siz hissenizi satarsanız üst kattaki öncelikli alım hakkını kullanacak (Şuf-a hakkı) İşte mülkiyet durumunuz bu olacak. Razı iseniz güle güle kullanın. Ancak vatandaşın yüzde 90'ı hukuki durumunu bilmeden böyle bir daire alıyor ki sonrası şok.
Tamer Heper/Posta