İhale

Dudullu‘daki KOBİ‘ler Gebze‘ye taşınıyor

İstanbul Dudullu'da çeyrek asır önce İstanbul Madeni Eşya Sanatkarları (İMES) Sanayi Sitesi'nde faaliyete başlayan KOBİ'ler, mayıs ayından itibaren Gebze Organize Sanayi Bölgesinde kuracakları fabrikalara taşınacaklar.




İMES Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Direnç Özdemir, yaptığı açıklamada, çoğunluğu İstanbul'un Perşembe Pazarı, Kasımpaşa, Hasköy, Balat, Topçular semtlerinde faaliyet gösteren, sanayi imalatı ve tamirat işleri ile uğraşan müteşebbislerin, 1986 yılında Dudullu'da 650 dönüm arazi satın alarak İMES Sanayi Sitesini kurduklarını hatırlattı.


İMES'de büyüklükleri 100-600 metrekare arasında değişen 843 adet iş yeri bulunduğunu ifade eden Özdemir, işletmelerin zamanla gelişerek büyüdüğünü, iş yerlerinin ihtiyaca cevap veremediğini, bu nedenle daha büyük ve modern iş yerlerine sahip olabilmek için bir organize sanayi bölgesi kurma düşüncesinin ortaya çıktığını dile getirdi.


-500 MİLYON DOLARI 217 ORTAK KARŞILAYACAK-


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 217 ortaklı İMES'e Gebze'nin Dilovası mevkisinde organize sanayi bölgesi kurulması amacıyla 3 bin dönümlük bir arsa tahsis edildiğini, İMES'in mülkiyetine geçen arsada Eylül 2006'dan itibaren altyapı çalışmalarına başlandığını bildiren Özdemir, önceleri tamirat işi ile uğraşan, İMES Sanayi Sitesi'ne taşındıktan sonra tamir ettiklerini imal eden ve küçük ölçekli sanayi


işletmesi haline gelen müteşebbislerin Gebze İMES OSB ile orta boy sanayi üretim tesislerine sahip olacaklarını kaydetti.


Özdemir, Gebze İMES'e Çevre ve Orman Bakanlığınca tahsis edilen 770 dönüm alanın koruma amaçlı olarak ağaçlandırıldığını, çalışmanın tamamlanmasıyla İMES'in 770 dönümlük özel orman alana sahip olacağını kaydetti. OSB'de altyapı çalışmalarının sürdüğünü anlatan Özdemir, "Şu ana kadar 800 dönümlük sanayi arsası, fabrika inşaatına hazır hale getirildi. Altyapı çalışmaları için 500 milyon dolarlık bir bütçe oluşturuldu ve bu bütçenin tamamını 'katılım bedeli' olarak üyelerimiz karşılıyor, devletten bir kuruş bile kredi alınmadı" dedi.


-"GALERİ SİSTEMİ SADECE ALİAĞA OSB'DE VAR"-


Altyapı çalışmalarını oluştururken en son gelişmeleri ve teknolojileri de kullandıklarını ifade eden Özdemir, şunları söyledi: "Türkiye'de sadece İzmir Aliağa OSB'de kullanılmış olan 'galeri sistemi' bizde de kullanılıyor. Bu sistem, beton yol hattı boyunca yol kenarında 2,5 metre genişliğinde ve 2,5 metre yüksekliğinde betonarme yapı olarak inşa edilen ve toplam 13 kilometre uzunluğunda bir tünel


sistemidir. Bu galerinin içinden geçirilen hatların parsellere girişi, yine mevcut servis yolu, parsel bağlantılarından sağlanacak. Bu galeri, elektrik, telekomünikasyon, içme suyu, yangın suyu, sulama suyu iletim hattı görevi görecek. Üst yapı tamamlandığında fabrikaların elektrik, telefon ve başka bir arızası meydana geldiğinde yollarda kazı yapılmayacak, bu galerilerin içinden onarım gerçekleştirilebilecek. Böylece daha sonraki maliyetler şimdiden ortadan kaldırılmaktadır." Burada yatırım yapacak firmalara yönelik olarak danışmanlık hizmeti de verdiklerini anlatan Özdemir, "Her üyemiz için bir kitapçık oluşturduk.


Burada yatırım yaparken nerelere müracaat etmeleri gerekir, nerelerden ruhsat alınır, hangi aşamalar kaydedilir hepsini açık açık anlattık. Buradaki yatırımcılarımızın bütün ihtiyaçlarını giderecek bir yönetim sistemi oluşturuyoruz" diye konuştu.


-20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM-


İMES OSB'nin önemli bir istihdam kapısı olacağını da ifade eden Özdemir, şunları kaydetti: "OSB alanımızda oluşturulan 262 adet parsel 217 üyemize aittir. Altyapı çalışmaları mayıs ayında tamamlanarak, fabrika inşaatlarına başlanacak. Fabrikaların yazın üretime başlanacağını tahmin ediyoruz. İMES OSB'nin tamamlanmasıyla 20 bin kişiye istihdam sağlanacak. Biz istinat duvarları, çevre düzenlemesi ve altyapısını tamamen hazır halde üyemize teslim ediyoruz. Üyemiz sadece gelip fabrika inşaatını kuracak ve üretimine başlayacak." LEVENT ALTUN