Düğün mevsimi başladı! Kiralık ev bulmak iyice zorlaştı!
Konut kiralarında artış oranı yasal olarak yüzde 25 ile sınırlı ama uygulamada buna uyan yok. Emlak danışmanları hem kentsel dönüşüm hem de evlilik sezonunun açılması nedeniyle önümüzdeki günlerde kiralık ev bulmanın daha da zorlaşacağına dikkat çekiyor.Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) başkanı Hakan Akdoğan, Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranlarında yüzde 25 sınırının geçerli olduğunu belirtirken, bu düzenlemenin Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmasının beklediğini dile getirdi
Konut kiralarında yüzde 25 olan artış sınırının bir yıl daha uzatılması beklenirken bu düzenlemenin uygulamada pek karşılığı yok. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) başkanı Hakan Akdoğan, Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranlarında yüzde 25 sınırının geçerli olduğunu belirtirken, bu düzenlemenin Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmasının beklediğini dile getirdi.
Peki uygulamada yüzde 25 olan kira artış sınırı karşılık buluyor mu? Yani ev sahipleri kiraları artırırken bu sınırı ne kadar dikkate alınıyor? Bu konuda herhangi bir denetim yapılmadığı için çok dikkate alındığını söylemek mümkün değil. Diğer yandan işyeri kiralamalarında ise son 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınıyor. Buna göre Hakan Akdoğan işyeri kiralarında üst sınırın yüzde 63,72 olarak uygulanacağını belirtirken, konut kiralamalarında ise yüzde 25 sınırının çok da karşılık bulmadığını kaydediyor.
YÜZDE 25’E BAKAN YOK
Ev sahiplerinin çeşitli nedenlerle konutlarını kiralarken yüzde 25 sınırına uymadığını, bu yüzden ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar yaşandığına işaret eden TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, yüzde 25 sınırlamaya uymayanlar için konuşulan hapis ve para cezalarının da ev sahiplerini oldukça tedirgin ettiğini kaydetti. Akdoğan, çözüm olarak yüzde 25 sınırlaması TÜFE uygulamasına dönülmesinin yaşanan anlaşmazlıkları bir nebze de olsa azaltacağını savundu.
TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, Türkiye genelinde kiralık konut metrekare fiyatlarının 100 liraya ulaştığını, yani 100 metrekare bir dairenin kirasının 10 bin lirayı bulduğunu belirtti. Bu kira bedelinin İstanbul'da 100 metrekare bir daire için 12 bin lira, Ankara'da 8 bin lira, İzmir’de ise 10 bin lira seviyesinde olduğunu kaydeden Akdoğan, konutta fiyat artışlarının durdurulamadığından yakındı.
Akdoğan, deprem felaketlerinin yanı sıra çevremizdeki savaşların etkisi nedeniyle ülkemize göçlerin artması, EYT sonrası hareketlilik ile birlikte arzın azalmasının piyasalarda kiralık fiyatları da yukarı çektiğini ifade ediyor.
DÜĞÜN MEVSİMİ GELİYOR
Akdoğan, mayıs ayı ile birlikte evlilik oranlarının da artmasıyla piyasada ev bulmanın daha da zorlaştığı bir döneme girdiğimizin altını çizdi. İstanbul gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle kiralık arayanların da sayısının arttığını belirten Akdoğan, sadece İstanbul'da “Yarısı Bizden” kentsel dönüşüm kampanyasına 1 milyonu aşkın kişinin başvurduğunu, bu nedenle kiralık ev sorununun önümüzdeki günlerde daha da derinleşeceğine dikkat çekti. Akdoğan ayrıca bu süreçte evleri boşalan mal sahiplerinin de dönüşüm süreçleri nedeniyle evlerini kiraya vermekten çekindiğini kaydetti.