Ekonomi

Düğün yapıp ve yatırım yapacaklar dikkat! Altın hızlı düştü yeniden yükseleceği tarih gelmeden...

Bahar ayları düğün sezonu hızlandı. Oğlunu kızını evlendirecekler ve yatıırm yapmayı düşünenlerin merakla beklediği altında büyük düşüş haberi geldi. İşte çeyrek ve gram altında oluşan son fiyatlar...Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogramı 920 bin liraya kadar geriledi

Altın fiyatları düğün yapmak isteyenlere gerçekten düğün ettirecek! Altın fiyatlarında 28 Mart Pazartesi günü itibarıylailginç gelişmelr yaşandı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogramı 920 bin liraya kadar geriledi. Altın piyasasında, en düşük 920 bin 350 lira, en yüksek 927 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,9 azalarak 920 bin liradan tamamladı. Altın piyaasında bir günde işlem gören altın miktarı 1 ton 111 bin 34 kilogram olurken toplam hacim de 1 milyar 24 milyon 244 bin 594,64 lira şeklinde gerçekleşti.  Piyasada çeyrek altın bin 510 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 170 liradan satıldı. 

FED'İN DOLARI YÜKSELTMESİ ALTINI DÜŞÜRDÜ

Amerikan Merkez Bankası FED'in dolar üzerindeki faiz silahını çekmesi ve 4 Mayıs'ta yeniden 50 baz puanlık faiz artırımına gidecek olması altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesine neden oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 3 haftadır etkili olan yükseliş eğilimini sürdürerek yüzde 2,55 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Uzmanlar altının ons fiyatında 1.920 ve 1.900 doların destek, 1.960 doların direnç noktası olduğunu belirtiyor.

ALTINDA FİYATLAR NEDEN HIZLI DÜŞMÜYOR?

Altın savaş ve ekonomik daralma dönemlerinde yatırımcının en güvenli limanı olarak bilinir ancak küresel sermaye altını elektronik para sisteminde tutamadığı için vatandaşın altına yönelmesinin önüne geçmek istiyor. Türkiye'de de sık sık dile getiriilen 'yastık altındaki altın' aslında tüm dünyada da geçerli bir yatırım. Parasının altında hiçbir zaman değer kaybetmeyeceğini bilen yatırımcı özellikle kriz zamanlarında yanında taşıması kolay ve hızlı bir şekilde paraya çevrilip dönüşen altını güvenli olarak görüyor. ABD Merkez Bankası FED ise doların altın karşısında eriyip değer kaybetmemesi için faiz silahını hemen çekti ve ateşledi. Uzmanlar önümüzdeki iki hafta içinde altın fiyatlarının yükselmemesi için küresel aktörlerin piyasayı baskılamaya devam edeceğini öngörüyor. Sert şekilde baskılama olursa alım fırsatı oluşacağı için yatırımcılar altın ve gümüş alacak. Ons ve altın tarafında operasyon yaparlarsa dünyadaki yatırımcılar güvenli liman olan altın ve gümüşün gerilediğini görünce alım yapacak.