Emlak Terimleri

Dükkan çevre temizlik vergisi 2022 ne kadar?

Dükkanlar için ödenen vergiler arasında çevre temizlik vergisi de yer alıyor. Dükkan çevre temizlik vergisi 2022 ne kadar? Belediye gelirleri arasında yer alan Çevre Temizlik Vergisi konutlarda su faturasına yansıtılırken, dükkanlar için veznelerde ödeniyor

Çevre Temizlik Vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenen bir vergi türüdür.

Belediye gelirleri arasında yer alan Çevre Temizlik Vergisi konutlarda su faturasına yansıtılırken, dükkanlar için veznelerde ödeniyor. Çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi senede iki eşit taksitte ödenebiliyor. Peki, dükkan çevre temizlik vergisi 2022 ne kadar? 

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren konutlar ile işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık tarafından 2021 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak tespit edildi. Buna göre; 1/1/2022 tarihinden itibaren konutlar ile işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi bu Tebliğde belirlenen tutarlara göre tahsil edilecek.

DÜKKAN ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NE KADAR?
İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi
İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacak.

a) Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor;

b) Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları %25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor.
 

Çevre temizlik vergisi muafiyet dilekçesi örneği 2022!

Konut çevre temizlik vergisi 2022 ne kadar?

İndirimli çevre temizlik vergisi 2022 ne kadar?