Emlak Terimleri

Dükkandan ev olur mu?

Günümüzde mimari projesinde dükkan olarak gözüken ancak ev olarak kullanılan birçok bağımsız bölüme rastlamak mümkün oluyor. Peki, dükkandan ev olur mu? Dükkan tapusu nasıl ev tapusu ile değiştirilir?

Dükkandan ev olur mu?

Günümüzde mimari projesinde dükkan olarak gözüken ancak ev olarak kullanılan birçok bağımsız bölüme rastlamak mümkün oluyor. Bu durum başta önemsiz bir detay olarak gözükse de dükkan tapulu evde oturan kat maliki bazı olumsuzluklar ile karşılaşabiliyor. 


Örneğin, kat malikinin bu gayrimenkulü satmak istemesi halinde dükkan tapulu mesken için kredi çıkmıyor. 


Bu şekildeki evin satışının nakit olarak yapılması gerekiyor. Bu da günümüzde çok az tercih edilen alım satım yöntemleri arasında bulunuyor.


Ayrıca, dükkan tapulu dairenin yer aldığı binada kat malikleri buranın projeye aykırı olarak kullanıldığına dair şikayette bulunabiliyor. Yapılan bu şikayet neticesinde kat maliki cezai yaptırımlara maruz kalabiliyor.


Bu durumda, dükkan tapusu mesken tapusuna çevrilebiliyor. Peki, dükkandan ev olur mu? Dükkana nasıl ev tapusu alınır?


Apartmandaki kat maliklerinden onay alındıktan sonra belediyede proje tadilatı yapılabiliyor. Akabinde tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılarak dükkan tapusu mesken tapusuna çevrilebiliyor.




Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com