23 / 12 / 2024

Dükkanı olanlar dikkat!

Dükkanı olanlar dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, '2016’da kentsel dönüşüme giren bir dükkanımız vardı. Dükkan sözleşmeye göre net 21 metrekare teslim edilmesi gerekirken, bize 15 metrekare bir yer veriyorlar ve sözleşmede yazılı bazı donatılar da eksik. Ne yapmalıyım? Sonuç ne olur?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2016’da kentsel dönüşüme giren bir dükkanımız vardı. Dükkan sözleşmeye göre net 21 metrekare teslim edilmesi gerekirken, bize 15 metrekare bir yer veriyorlar ve sözleşmede yazılı bazı donatılar da eksik. Ne yapmalıyım? Sonuç ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

2016’da kentsel dönüşüme giren bir dükkanımız vardı. Dükkan sözleşmeye göre net 21 metrekare teslim edilmesi gerekirken, bize 15 metrekare bir yer veriyorlar ve sözleşmede yazılı bazı donatılar da eksik. Ne yapmalıyım? Sonuç ne olur? E.Ş.

Cevap

Bir sözleşme yapılmış ve taraflarca imzalanmışsa, bu sözleşmenin şartlarına uyulacaktır. Bizim mevzuatımızda genel anlamda borçlar kanunu hükümleri içinde uyulması gereken maddeler vardır. Ancak tüketici konumunda olan kişilerin haklarının korunması için ayrıca bir tüketici hakları mevzuatı geliştirilmiştir. Tüketici hakları mevzuatı, tüketicinin daha geniş şekilde korunmasını amaçlamış olmakla birlikte, hukukun genel kuralları da halen durmaktadır. Bu iki ayırıma neden girdim? Bir olayda taraflardan biri tüketici tarifine giriyorsa, bu olaya tatbik edilecek mevzuat tüketici mevzuatıdır. Ancak taraflar arasında tüketici tarifine giren yoksa bu halde Türk Borçlar Kanunu mevzuatı uygulanır. Şayet bir vatandaş, bir daire beğenir de müteahitten bu daireyi satın alırsa, burada satın alan tüketicidir ve tüketici mevzuatına tabidir. Ancak arsa sahibi arsasını müteahhide verir de bu nedenle aralarında ihtilaf çıkarsa, burada taraflar tüketici değildir. Aralarında istisna akti dediğimiz eser sözleşmesi vardır ve bu sözleşme hükümleri Borçlar Kanunu’na tabidir.

***

Bunları niye anlattım? Okuyucum ve diğer kat malikleri sahibi oldukları dükkanı arsa sahibi olarak müteahhide vermiş. Bu halde artık tüketici mevzuatı uygulanmayacak, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacak. Sözleşmelerinin şartları incelenmek kaydı ile belki sözleşmenin feshi talep olunacak, belki bağımsız bölümün değer kaybı kadar tazminat istenecek. Bu durumu bilen teknik kişilerin incelemesi ve bir meslektaşımın yardımı ile yapılması halinde daha sağlıklı sonuca ulaşılabilir. Sözleşmenin feshi halinde uğranılan zararın da tazmini istenebileceği gibi bu inşaatta müteahhide de daire taahhüt edilmişse sözleşmenin feshi durumunda bu daire de verilmeyecek.


Geri Dön