Emlak Terimleri

Dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?

Kat mülkiyet tapusu olan bir dükkanda değişiklik yapılması ve dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü? Dükkan nasıl ikiye bölünebilir? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslar..

Dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?

Dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?

Anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir. Peki, dükkanın ikiye bölünmesi mümkün mü?


Kat mülkiyet tapusu olan bir dükkanda değişiklik yapılması ve dükkanın ikiye bölünmesi için kat maliklerinden izin alınması gerekiyor. İzin alındıktan sonra, belediyede proje tadilatı yapılıyor. Akabinde cins değişikliği işlemlerinin de yapılması gerekiyor. 


Cins değişikliği belgeleri:

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. 


Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com