Kent Haberleri

Dul ve yetim aylığında son dakika! Temmuz 2023'te zam var mı? Dul ve yetim aylığı alanlar dikkat!

'Dul ve yetim maaş zammı ne kadar oldu? Dul ve yetimlere zam var mı?' sorularının yanıtları merak ediliyor. Peki dul ve yetim aylığına Temmuz 2023'te zam var mı?  Dul ve yetim aylığı alan binlerce vatandaş sık sık 'Dul ve yetim maaş zammı ne kadar oldu? Dul ve yetimlere zam var mı?' sorularının yanıtını araştırıyor

Dul ve yetim aylığı Temmuz 2023 zammı son günlerde en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Dul ve yetim aylığı alan binlerce vatandaş sık sık 'Dul ve yetim maaş zammı ne kadar oldu? Dul ve yetimlere zam var mı?' sorularının yanıtını araştırıyor. 

Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zam oranı yüzde 34 olarak açıklandı. Yeni net asgari ücret Temmuz'da 11 bin 402 TL'ye yükselecek. Bu haberin ardından dul ve yetim aylıklarına ne kadar zam geleceği merak konusu oldu.

Dul ve yetim aylığında son dakika! Temmuz 2023'te zam var mı? Dul ve yetim aylığı alanlar dikkat!

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; en son emekli maaşlarına yüzde 30 oranında uygulanan zammın ardından, dul ve yetim aylıkları da aynı oranda zamlanmıştı. 

En düşük emekli aylığı geçtiğimiz aylarda 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltildi. Bu şekilde en düşük emekli aylığında 36,60 oranında yükseliş yaşandı. Bunun ardından maaşını alt sınırdan alan sigortalı vatandaşın ailesine ödenen dul ve yetim maaşı da yüzde 36,60 oranında arttı. 

Dul ve yetim aylığı hesaplamasında, emekli maaşı göz önüne alınıyor. 7 bin 500 Türk Lirası olan en düşük emekli maaşından, dul ve yetim maaşı alan vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında ödeme gerçekleştiriliyor. 

Dul ve yetim aylığında son dakika! Temmuz 2023'te zam var mı? Dul ve yetim aylığı alanlar dikkat!

 

Sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı veriliyor. 

2023 Temmuz ayında emekli maaşlarının yanı sıra dul ve yetim aylıklarının da emekli maaş zammı oranında artması bekleniyor. Ancak henüz bu artışın ne kadar olacağı belli değil.

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR HAZİRAN 2023?

2023'te yüzde 75 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 4 bin 125 lira olarak ödeniyor. Yüzde 25 oranında ölüm aylığı alan çocuk ise 1.875 lira alıyor.

En düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükselmesinin ardından dul maaşı da 4 bin 125 TL, yetim maaşı da 2 bin 750 TL oldu. 

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkmasıyla da çalışmayan ve emekli aylığı bulunmayan dul eşin aylığı 5.625 TL, başka hak sahibi olmayan ve tek başına yetim aylığı alanların maaşlarının ise 3.750 TL olacağı öngörülüyordu. 

DUL VE YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL, NEREDEN YAPILIR 2023? 

4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının yer aldığı Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile başvuru yapılması gerekiyor. 

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine;

-Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu

-Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi halinde) ilave edilir. 

Aile Destek ödemeleri haziran ayında bitiyor mu? 1250 TL destek parasına okkalı zam yapılacak mı?

Arsa alıp Tiny house yapacaklar dikkat: Uzmanlardan risk uyarısı geldi!

Dolar/TL bugün ne kadar? Dolar düşecek mi? İşte son dakika dolar kuru...

Akaryakıta bayram zammı yolda! Benzin, motorin, LPG fiyatlarında son dakika! Sürücüler yarın rakamlar değişiyor!