Kent Haberleri

Dul ve yetim aylıklarına yüzde 30 zam geldi! 2023 dul yetim aylığı ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

Dul ve yetim aylığı alanların maaşlarının yeni yılda yüzde 30 artacağı belirtildi. Peki 2023 dul ve yetim aylığı ne kadar, kaç TL? İste detaylar...Öte yandan yeni senede en düşük emekli aylığının 5

Dul ve yetim aylığı alanların maaşlarının yeni yılda yüzde 30 artacağı belirtildi. Öte yandan yeni senede en düşük emekli aylığının 5.500 TL'ye çıkarılmış olması en düşük dul ve yetim aylığı alanların da maaşlarını artırmış oldu.

2023 yılında açıklanan yeni zam oranlarıyla beraber SSK ve Bağ-Kur, dul ve yetim aylıkları da yükseldi. Ölüm aylığı alanlar da ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kere ve bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre maaşlarını zamlı yeni oranlara göre alıyor.

TÜİK'in 2022 Temmuz-Aralık enflasyonunu yüzde 15.40 olarak açıkladı. Bu kapsamda SSK, Bağ-Kur dul ve yetim aylığı alanlar, maaşlarını yüzde 15.40 zamlı alacaklardı. Peki 2023 dul ve yetim maaşı ne kadar, kaç TL oldu? İşte detaylar...

DUL YETİM MAAŞI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Eşinden ya da babasından dul yetim maaşı alanlar için taban maaş uygulaması bulunuyor. Burada alınan maaşın hisse oranına göre taban maaş tekrardan güncellenerek hesaplanıyor.

5 bin 500 TL'lik en düşük emekli maaşına göre dul ve yetim maaşı için miktarlar şu şekilde olacak:

Yüzde 75: 4.125 Türk Lirası

Yüzde 50: 2.750 Türk Lirası

Yüzde 25: 1.375 Türk Lirası

DUL YETİM AYLIĞI NASIL, NEREDEN ALINIR?

Türkiye Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, sigortalının ölümü halinde geride kalan hak sahiplerinin hayatlarını devam ettirebilmek için sosyal güvenlik sistemi kendilerine dul aylığı bir başka ifadeyle ölüm aylığı ve yetim aylığı veriliyor.

Emekli sandığı yasasına göre, eş ile çocuklar ve ana ve babaya aylık bağlanıyor. Ölüm halinde eşin ölümü halinde hayatta kalan eşe son alınan maaşın yüzde 75’i kadar bağlanıyor. Çalışma durumunda ise, alınan miktar yüzde 50 oluyor. 

Eşin dışında bir de yetim varsa ki kız çocukları bekarsa hayatlarının sonuna kadar bu aylıktan faydalanabiliyor. O zaman eş yüzde 60, yetim yüzde 30 oranında maaş hakkı kazanıyor. Eğer iki yetim varsa eş yüzde 50, yetimler yüzde 25’er maaşa bağlanıyor.

Baba ya da annenin ölümü halinde yalnız bir yetim kalırsa alacağı miktar yüzde 50 olurken iki yetim kalırsa yüzde 40’ar maaş alıyor.

Babanız ya da annenizi kaybettiğinizde evliyseniz, fakat sonra işler kötü gitti ve ayrıldıysanız,  boşandıktan sonra yetim aylığı alabilirsiniz.

Erkek yetimler 18 yaşına kadar, öğrenci iseler 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşına kadar aylıktan faydalanabiliyor.

SSK, Bağ Kur emeklisi müjde! Dört gözle beklenen zamlı maaşlar o gün hesaplara yatacak! 

DSİ yeni yılın ilk müjdesini patlattı! 1273 personel alacak! İşte Devlet Su İşleri iş başvuru şartları...

Dolar 20 gün içinde net bu kadar olacak! Duyduk duymadık demeyin! Doların piri Selçuk Geçer resmen açıkladı!