Kent Haberleri

Dul ve yetim maaşında son dakika! Hem anneden hem babadan yetim aylığı alınabilir mi? Detaylarıyla açıklandı! 

'Ölen anne ve babamdan yetim maaşı alabilir miyim?' sorusunun yanıtı merak ediliyor. Peki hem anneden hem babadan yetim aylığı alınabilir mi? İşte ayrıntılar... Binlerce vatandaş, dul ve yetim aylığı ile ilgili detayları internet üzerinden araştırıyor

Dul ve yetim aylığının kimlere ve hangi şartlarda bağlandığı sık sık merak konusu oluyor. Binlerce vatandaş, dul ve yetim aylığı ile ilgili detayları internet üzerinden araştırıyor. 

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Nergis Şimşek, bugün okuyucusundan gelen 'Ölen anne ve babamdan yetim maaşı alabilir miyim?' sorusunu yanıtladı. 

Okuyucu, sorusunda annesinin 2015'te babasının ise bu senenin Mart ayında vefat ettiğini belirterek, ikisinin de SSK emeklisi olduğunu söyledi. Kendisinin eşinden boşandığını, çalışmadığını ve hiçbir sosyal güvencesi olmadığını belirten okuyucu, "Hem annemden hem babamdan yetim aylığı alabilir miyim?" sorusunu sordu.

Dul ve yetim maaşında son dakika! Hem anneden hem babadan yetim aylığı alınabilir mi? Detaylarıyla açıklandı!

HEM ANNEDEN HEM BABADAN YETİM MAAŞI ALINIR MI? 

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Nergis Şimşek, söz konusu soruya verdiği yanıta "Bekâr, dul veya boşanmış kız çocuklarından, çalışmayan ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir aylık almayanlar, ölen ana ve babalarından dolayı ölüm aylığına hak kazanır" ifadelerini kullanarak başladı. 

Nergis Şimşek, soruyu yönelten okuyucusunun bu şartlara sahip olması sebebiyle, talep etmesi halinde hem annesinden hem babasından ölüm aylığı alabileceğinin altını çizdi. 

Şimşek, yanıtında "Ancak bu aylıklardan yüksek olanı tamdan, diğeri yarımdan ödenir" bilgisine de yer verdi. 

Dul ve yetim maaşında son dakika! Hem anneden hem babadan yetim aylığı alınabilir mi? Detaylarıyla açıklandı!

Dul ve yetim aylığını kimler alabilir? 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın eşini ya da ebeveynlerinden biri kaybetmiş vatandaşlar için ayırdığı fon ile dul ve yetim veriliyor. 

Kadın ya da erkek eşlerden bir vefat ettiği zaman dul maaşından diğeri faydalanabiliyor. Aynı zamanda çocuklarda da yetim aylığı ödenirken cinsiyet dikkate alınmıyor. 

Halk arasındaki diğer ismi ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanıyor. Ölen sigortalının eşine bağlanan maaş olan dul maaşı için, medeni kanunlarına uygun evlilik bağının olması gerekiyor. 

Çocuklara bağlanan yetim aylığı ise farklı sürelere sahip. Erkek çocuklar eğitim görmedikleri hallerde 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri durumda ise 25 yaşına kadar aylıktan faydalanabiliyor. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşını alamıyor. Kız çocuklarında ise durum evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları takdirde yaş sınırlaması bulunmuyor.

Dul ve yetim maaşı, yapılan başvuruların ardından, aylık almaya hak kazanılması durumunda, sigortalının vefat ettiği ayı izleyen ayın başında maaşlar yatırılıyor. 

Eğer sigortalının prim borcu bulunuyorsa, borcun tamamını ödenmesi gerekiyor. 

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Altın dolar ve borsada son dakika!

Kentsel dönüşümde İstanbul için özel birim kurulacak: Rezerv alanlarda 350 bin konut yapılacak! 

A101'de tulum peyniri 79 TL'ye, yoğurt 42 TL'ye, zeytin 58 TL'ye düştü! Sepet dolduracak dip fiyatlar...