Kent Haberleri

Dul ve yetim maaşlarına zam geldi mi? Dul ve yetim maaşları ne kadar, kaç TL oldu?

Milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücret zam 11 bin 402 TL'ye yükseldi. Bu zamdan sonra sosyal destek ödemelerine zam yapılıp yapılmayacağı sorgulanıyor. Dul ve yetim maaşlarına zam geldi mi? İşte detaylar...Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapılması ile destek ödemelerinin rakamları merak ediliyor

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret zammı 11 bin 402 TL olarak açıklandı. Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapılması ile destek ödemelerinin rakamları merak ediliyor. "Asgari ücret zammı Dul ve yetim maaşlarını arttırdı mı?" sorusunun cevabı araştırılıyor. 

Peki, 2023 Temmuz ayında dul ve yetim aylıkları ne kadar oldu? Dul ve yetim maaşlarına zam geldi mi? İşte detaylar...

Ahaber'de yer alan detaylara göre, yeni asgari ücretin 11 bin 402 liraya yükselmesiyle beraber sosyal yardım ödemeleri de değişti. Bu kapsamda vatandaşlar, dul ve yetim maaşının kaç TL'ye yükseldiğini araştırmaya başladı.

DUL VE YETİM AYLIĞI TEMMUZ ZAMMI 2023

En düşük emekli aylığı alt sınırı 5.500 liradan 7.500 liraya yükselerek, en düşük sınırdan emekli aylığı alanların maaşları 36,36 oranında yükseldi. Böylece maaşını alt sınırdan alan sigortalı vatandaşın ailesine ödenen dul ve yetim maaşı da yüzde 36,36 oranında artmış oldu.

Dul ve yetim aylığı maaşlarını emekli maaşına göre belirleniyor. En düşük sınırdan emekli aylığı alanların dul ve yetim aylığı ödemesi yüzde 36.66 oranında arttı.

DUL VE YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL, NEREDEN YAPILIR?

SSK ve BAĞ-KUR kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının yer aldığı Sosyal Güvenlik İl-Merkez Müdürlüklerimize Gelir-Aylık-Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı koşullara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan veya kendi sigortalılığı sebebiyle gelir ya da aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi durumunda 20 yaşını, yükseköğrenim yapması durumunda 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.

Gelir/Aylık/Ödenek Talep belgesine; Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu ve Vasi İlamı (Hak sahiplerine vasi tayin edilmesi durumunda) eklenir.
.

Benzin, motorin, LPG litre fiyatlarında son dakika! Akaryakıt alacaklar şimdi rakamlara göz atın! 

Avro Bölgesi'nde inşaat üretimi Nisan ayında yüzde 0,4 azaldı!