Sektörel

Dumankaya'nın inşaatı durdurulan projeleri TBMM'de!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun kayyım olarak atandığı Dumankaya'nın inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu konut projeleri meclis gündeminde konu oldu..


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yönetimine kayyum atanan Dumankaya'nın faaliyetlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Özel sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Özel önergesinde "Çok sayıda konut projesi bulunan Dumankaya grubunun şirketlerine, sahipleri hakkında yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'u kayyım olarak atanmıştır. Bu işlemin arkasından da grubun yürüttüğü Mozik, Hİ_Fit, Flex Office, Modem Colleciton, Adres Sancaktepe gibi konut projelerinde inşaat faaliyetleri durdurulmuştur. Şirketlere kayyım atanmasının üzerinden 1,5 yıla yakın bir zaman geçmiş olmasına rağmen, inşaat faaliyetlerine halen başlamamıştır." dedi.

Bu durumun 15 Temmuz Darbe girişiminden önce Dumankaya şirketlerinin yürüttüğü projelerden, peşin ya da çoğunlukla banka kredisi kullanarak konut almış olan 3 binden fazla ailenin mağdur olmasına yol açtığını ifade eden Özel "Vatandaşlar şirketin yönetimini kayyım sıfatıyla üstlenmiş olan TMSF yetkililerinin inşaata yeniden başlama ve teslim tarihleri hakkında somut bir bilgiyi vermemesinden yakınmaktadır. Belki de hiç sahip olamayacakları konutlar için bankalara borç ödemeye devam etmekte olan vatandaşların haklarını hukuki yollardan arama girişimlerinin de TMSF yetilileri tarafından, “bir OHAL KHK’sı çıkarır, davalarınızı düşürürüz” tehdidiyle karşılandığı ileri sürülmektedir." dedi.

"Aralarında şehit ailelerinin de bulunduğu mağdur durumdaki vatandaşlar, söz konusu projelerde inşaat faaliyetlerine yeniden başlanmasına TMSF’nin engel, olduğunu ileri sürmektedirler." diyen Özel bu bilgiler ışığında 6 soru sordu.

Özel'in soruları

1.    TMSF’nin kayyım olarak atandığı, Dumankaya grubu şirketlerinin projelerinde inşaat faaliyetlerine yeniden başlanmamasının gerekçesi nedir?

2.    Bu projelerde inşaat faaliyetlerine başlamak ve hak sahiplerine konutlarını teslim etmek için herhangi bir takvim belirlenmiş midir?

3.    Aralarında, şehit yalanlan, emekli ve yaşlıların da bulunduğu çoğunluğu sabit gelirli olan bu vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4.    Dumankaya şirketlerinin yürüttüğü konut projelerinden konut satın almış ancak mağdur olmuş vatandaş sayısını açıklar mısınız?

5.    Bu vatandaşlar şimdiye kadar gerek Dumankaya şirketlerine gerekse de anlaşmalı bankalara ne kadar ödeme yapmıştır? Bu vatandaşların söz konusu konut alım sözleşmeleri nedeniyle şirketlere ve Bankalara olan borçları ne kadardır?

6.    Evleri teslim edilmediği için sözleşmesini dava yoluyla iptal eden vatandaşların ödedikleri paralar ne zaman iade edilecektir?