Ekonomi

Dünya Altın Konseyi açıkladı! Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ocakta en çok altın alan merkez bankası oldu! 

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) raporuna göre merkez bankaları ocak ayında net 31 ton altın satın alırken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ocak ayında 23 ton altın alımıyla ilk sırada yer aldı. Merkez bankaları ocakta altın rezerv alımlarını aylık olarak yüzde 16 artırarak net 31 tona çıkarttı

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) raporuna göre merkez bankalarının 2023 altın talebi 2022 yılından kaldığı yerden devam etti.

Merkez bankaları ocakta altın rezerv alımlarını aylık olarak yüzde 16 artırarak net 31 tona çıkarttı. Bu rakam son 10 ayda alımların gerçekleştiği 20-60 tonluk alım aralığıyla uyumlu şekilde gerçekleşti.

Merkez bankalarının faaliyeti ay boyunca göreceli olarak belirli bölgelerde yoğunlaştığı gözlemlendi. Ocak ayında sadece üç banka 44 ton brüt alım yaparken bir banka bunu 12 ton satışla dengeledi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ocakta en çok altın alan merkez bankası oldu! 

TÜRKİYE 23 TON ALIMLA İLK SIRADA YER ALDI!

WGC’nin verilerine göre 2022 yılının en büyük alıcısı olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayında da en büyük altın alıcısı olarak yerini aldı. TCMB Ocak ayında 23 ton altın alımı yaparak rezervlerini 565 tona yükseltti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) da Kasım ve Aralık 2022 arasında gerçekleştirdiği 62 ton altının üzerine 15 ton daha alım yaparak rezervlerini 2 bin 25 tona çıakrtmış oldu. PBOC’nin altın rezervleri toplam rezervlerin yüzde 3,7’sini oluşturmakta.

Kazakistan Merkez Bankası ise ocak ayında altın rezervlerini 4 tonluk bir artışla 356 tona çıkardı.

Avrupa Merkez Bankası ocak ayı için rezervlerinde 2 tonluk bir artış bildiren bunun banka tarafından direk bir alım olmadığı ifade edildi. Bu rakamın birliğin para birimine geçen Hırvatistan tarafından gerekli altının transferi için satın alındığı aktarıldı. Hırvatistan Aralık ayında ise 2 ton alımı gerçekleştirmişti.

Özbekistan Merkez Bankası ise ocak ayında altın rezervlerinden 12 tonluk satış gerçekleştirerek bu alımları dengeleyen tek merkez bankası olarak kaydedildi. Özbekistan Merkez Bankası'nın altın varlıkları 384 ton olurken bu toplam rezervlerin yüzde 66’sına karşılık geliyor.

Altın fiyatları 7 gün sonra tam olarak böyle olacak! Yatırımcıları gözü oradan gelecek haberde! 

5 Mart Pazar altın bilezik fiyatları ne kadar? 14,18 ve 22 ayar altın bilezik kaç TL? 

Altında ''U'' dönüşü! Cuma günü bu rakam görülmüştü... Gram altının geleceği seviye görenleri bayram ettirdi