Dünya Altın Konseyi verilerine göre yılın üçüncü çeyreğinde en çok altını TCMB aldı
TCMB altın talebinde yılın üçüncü çeyreğinde küresel merkez bankalarını geride bırakarak en çok altın alan merkez bankası oldu. Analistler merkez bankalarının bir takım riskleri bertaraf etmek için altın talebini artırdıklarını belirtiyor.Financial Times’ın Dünya Altın Konseyi verilerinden derlediği habere göre, merkez bankaları arasında en büyük alıcı konumunda olanlar ABD'nin ve Avrupa'nın yaptırım uyguladığı Rusya ile Çin olurken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrekte en fazla altın alan merkez bankası olması dikkat çekti
Dünya genelinde merkez bankaları, küresel çapta 1967’den bu yana görülmedik bir hızda altın alımı gerçekleştiriyor. Financial Times’ın Dünya Altın Konseyi verilerinden derlediği habere göre, merkez bankaları arasında en büyük alıcı konumunda olanlar ABD'nin ve Avrupa'nın yaptırım uyguladığı Rusya ile Çin olurken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrekte en fazla altın alan merkez bankası olması dikkat çekti.
Banka Dünyası'nda yer alan habere göre Rusya ve Çin’in önderliğinde merkez bankaları, son 55 yılın en yüksek altın alımını 2022’de gerçekleştirdi. Analistler altına talebin artmasının nedeni olarak batı dünyası ile Rusya ve Çin arasında artan gerginlikten doğan riskler ve bazı ülkelerin ABD Dolar’ı yerine altını daha güvenilir bulmaları gösteriliyor.
55 yıl önce sistem çökmüştü
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde merkez bankaları toplamda 400 ton altın alındı. Bu rakam, çeyrekler bazda verilerin tutulmaya başladığı 2000’den bu yana kayıtlara geçen en yüksek rakam. Analistler, Dünya Altın Konseyi verilerinin bile altına artan talebi göstermede yetersiz kalabileceğini ve gerçek rakamların daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Verilere göre üçüncü çeyrekte en çok altın alan ülke ise 31 ton ile Türkiye oldu. Özbekistan ise Türkiye'nin ardından 26 ton ile ikinci sırada yer aldı. Haberde yer alan bilgilere göre altın talebinin bu seviyelere çıktığı son tarih olan 1967, küresel ekonomik sistem için dönüm noktalarından biri olmuştu. 55 yıl önce, Avrupa ülkelerinin merkez bankaları, ABD’den tonla altın almış ve artan talebin ardından Londra Altın Havuzu sistemi çökmüştü. Bu tarihten sonra, ABD’nin 1971’de altın standardından çıkmasıyla sonuçlanmış ve yeni bir ekonomik düzen ortaya çıkmıştı.
TCMB 31 ton altın aldı
Merkez Bankaları altın talebinde son 55 yılın zirvesine çıktı. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre değerli metale olan talep son 55 yılda kaydedilen tüm yıllık alımların üzerinde. Financial Times gazetesinde yer alan habere göre BullionVault'un araştırma Başkanı Adrian Ash, merkez bankalarının altına kaçışının jeopolitik güvensizlik ve belirsizlikten kaynaklandığını belirtti. Dünya Altın Konseyi tahminlerine göre merkez bankaları 673 ton altın satın aldı. Merkez Bankaları üçüncü çeyrekte 400 ton altın satın aldı. Resmi olarak üçüncü çeyrekte en çok altını 31 tonla Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası satın aldı. TCMB'nin rezervleri içinde altının payı yüzde 29'a yükseliş oldu. Türkiye'yi 26 ton ile Özbekistan takip etti. Temmuz ayında Katar 1967 yılından bu yana en büyük altın alımını gerçekleştirdi.