Dünya Bankası o miktarı açıkladı! İşte Türkiye’deki yapıların güvenli hale gelmesi için gerekli para!
Deprem felaketinden sonra Türkiye’de yapıların durumu bir numaralı gündem maddesi oldu. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde yüzbinlerce binanın depreme dayanıklı hale getirilmesi gerçeği yeniden su yüzüne çıktı. Peki ülke genelinde binaları güvenli hale getirmek için toplam ne kadar para gerekBaşta 7,5 büyüklüğünde bir deprem bekleyen İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde binaların güvenli hale getirilmesi için ne kadar para gerekecek? İşte bu sorunun yanıtını Dünya Bankası verdi ve Türkiye’nin bu meseleyle ilgili ihtiyaç duyduğu kaynak miktarını açıkladı
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden sonra ülke genelindeki binalarla ilgili tehlike yeniden gündeme oturdu. Başta 7,5 büyüklüğünde bir deprem bekleyen İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde binaların güvenli hale getirilmesi için ne kadar para gerekecek? İşte bu sorunun yanıtını Dünya Bankası verdi ve Türkiye’nin bu meseleyle ilgili ihtiyaç duyduğu kaynak miktarını açıkladı.
Konuyla ilgili bir haber yapan NTV’nin, Londra merkezli "Middle East Eye" haber sitesinden edindiği göre Dünya Bankası 2021 senesinin Aralık ayında bu konuyla ilgili bir rapor yayımladı.
Milyonlarca özel mülkün acilen güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan Dünya Bankası raporunda, Türkiye'deki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000 yılından önce inşa edildiğine dikkat çekildi ve bu yapıların, depreme ve iklim kaynaklı afetlere "dayanıksız" olduğu vurgulandı.
BİNALARI GÜVENLİ HALE GETİRMEK İÇİN 465 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR!
Türkiye’deki yapıların zayıflığını gözler önüne seren Dünya Bankası raporuna göre, binaları güvenli hale getirmenin maliyetinin ise 465 milyar dolar olduğu belirtildi.
Söz konusu rapora göre, Türkiye’deki binaların depreme ve diğer afetlere dayanıklı hale getirilmesi için güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerekmekte.
6,7 MİLYON BİNADAN SADECE YÜZDE 4'Ü YENİLENMİŞ"
Rapora göre, Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan sadece yüzde 4'ünün yenilendiği, geri kalan binaların yenilenmesi için ek finansal metodlar geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Rapora göre böylelikle orta ve alt gelir grubunun da, kentsel dönüşüm sürecinin parçası haline geleceğine de dikkat çekildi.
DÜNYA BANKASI DAHA ÖNCE 265 MİLYON DOLAR VERMİŞTİ
Edinilen bilgiye göre Dünya Bankası, daha önce Türkiye'ye, kamu binalarının depreme dayanaklı hale getirilmesi için finansal destek vermiş, Haziran 2021'de 140 okul, hastane ve diğer kamu binasının yenilenmesi projesine 265 milyon dolar fon sağlanmıştı.
Banka, 2004 senesinden 2015'e kadar "İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İSMEP)"e de kamu binalarının yenilenmesi için 550 milyon dolar finansman katkısı sağlamıştı. Ancak bankanın 2018 yılındaki raporuna göre özel mülkiyetli evlerin risklerinin azaltılması projesi ise yeterince uygulanmadı.
Dünya Bankası raporuna göre, hükümetin özel sektörü finanse etme konusunda endişeleri vardı ve 2020'den itibaren düşük konut kredisi kampanyalarıyla özel konut sektörüne doğrudan müdahaleye başlandı.
Diğer yandan banka, son deprem felaketinin ardından Türkiye'ye 1,78 milyar dolar yardım vaadinde bulundu.