Dünya Bankası, Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümü için 155 milyon dolarlık krediyi onayladı!
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, sermaye finansmanı sağlanması ve özel sektör sermayesinin harekete geçirilmesi yoluyla Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümün desteklenmesi için 155 milyon dolarlık krediyi onayladı. İşte ayrıntılar...
Dünya Bankası, Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümünü desteklemek için kullanılacak 155 milyon dolarlık krediyi onayladı.
Bankadan gerçekleştirilen açıklamaya göre, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, sermaye finansmanı sağlanması ve özel sektör sermayesinin harekete geçirilmesi yoluyla Türkiye'deki şirketlerin yeşil dönüşümün desteklenmesi için ve ülkenin sermaye piyasalarındaki iklim finansmanını artırmak amacıyla 155 milyon dolarlık krediye onay verdi.
Kredi tutarları Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) aracılığıyla kullandırılacak ve TSKB de bu fonları Türkiye Yeşil Fonu'nun kısmi sermayelendirmesi amacıyla değerlendirecek.
Türkiye Yeşil Fonu, yeşil şirketler ile yeşil dönüşüm sürecindeki şirketlere sermaye finansmanı sunacak. Fon, Türkiye'nin en büyük varlık yönetimi şirketlerinden biri olan Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ (Maxis) ile proje çerçevesindeki uygulayıcı kuruluş tarafından yönetilecek.
PROJE BÜYÜKLÜĞÜ 405 MİLYON DOLARI BULACAK
Projenin toplam büyüklüğünün, Dünya Bankası kredisine ilave şekilde fon ve yatırım yapılan şirket düzeyinde toplam 250 milyon dolarlık özel sermayenin harekete geçirilmesiyle 405 milyon doları bulması öngörülüyor.
Proje, şirketlerin karbondan arınma uygulamalarını ve yeşil teknolojilere gerçekleştirdikleri yatırımları, Yeşil Fon yoluyla özel sermaye sektörünün geliştirilmesini, finansal sektörün çeşitlendirilmesini, şirketlerin çeşitlendirilmiş uzun vadeli finansmana erişimlerinin geliştirilmesini, yüksek şirket kaldıraç oranlarının düşürülmesini, yeşil dönüşüme ve geliştirilmiş iklim eylemine ilişkin finansmanın hızlandırılmasına destekte bulunacak.
ŞİRKETLER YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ
Dünya Bankasının 2022'de yayımladığı Ülke İklim ve Kalkınma Raporu'na göre Türkiye'deki şirketleri karbondan arındırmak, iklim değişikliğine uyum göstermek, ülkenin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak, büyüme potansiyellerini artırmak ve istihdam yaratmak amacıyla yeşil teknolojilere yatırım yapması gerekiyor.
Enerji sektörü en büyük karbondioksit emisyon kaynağı şeklinde belirlenirken bu sektörü imalat sanayisi ve tarım sektörleri takip ediyor. Türkiye'nin belirlediği yeşil hedeflere ulaşabilmesi amacıyla şirketlerin karbondan arınmaları gerekiyor. Ayrıca, özellikle AB Yeşil Mutabakatı'ndan sonra, şirketlerin büyüme potansiyellerini korumaları için de karbondan arınmaları önemli oluyor. Şirketler, yeşil dönüşüme ilişkin yatırım ihtiyaçları göz önüne alındığında, bilgi transferiyle birlikte uzun vadeli finansmana da gereksinim duyacak.
ÖNCELİK KOBİLERİN OLACAK
Açıklamada görüşleri yer alan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye Yeşil Fonu'nun, özellikle KOBİ'ler ve orta ölçekli şirketler başta olacak şekilde yeşil ya da yeşil dönüşüm sürecindeki yenilikçi şirketlere yapılan yatırımlara öncelik vereceğine dikkat çekti.
Humberto Lopez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Proje aynı zamanda yatırım potansiyeli olan kadınları kapsayıcı şirketleri belirleyerek eşitlikçi yatırımları da geliştirecektir. Bu projeyle beraber, Türkiye'nin finans sistemi özel sermayeyi çekerken özel sermaye sektörü derinleşecek ve fonlardan yararlanacak" ifadelerine yer verdi.
TSKB'nin ermaye piyasası faaliyetleri yoluyla yeşil finansmana öncülük etme kapasitesini artıracağının altını çizen Lopez, söz konusu açıklamasını "Şirketler, karbonsuzlaşma süreçleri ve yeşil teknoloji yatırımları için uzun vadeli finansmana erişim sağlayabilecek. Maxis, yeşil yatırım alanındaki fon yönetimi uzmanlık birikimini derinleştirecek" diyerek tamamladı.
İstanbul'da lüks konutlarda rant yarışı!
İMSAD resmen duyurdu: Yıllık inşaat malzemesi ihracatı 29,59 milyar oldu!
Şehir hastanelerinde kira garantisi dışında başka garanti var mı? Bakan Koca tek tek açıkladı!