27 / 04 / 2024

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Dünya Bankası yaptığı açıklamada, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladığını bildirdi.



Dünya Bankası yaptığı açıklamada,  Türkiye’de kamu binalarının depreme karşı dayanıklılığının ve binaların enerji verimliliğinin artırılması amacıyla toplamda  265 milyon dolarlık finansman sağladığını bildirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Kamu Binalarında Depreme Karşı Dayanıklılık ve Enerji Verimliliği Projesi” ile, toplamda 140’ın üzerinde okul, yurt, hastane ve kamu binasında yalıtım iyileştirme, güçlendirme ya da yeniden yapma çalışmaları gerçekleştirileceği ve bunlardan yaklaşık olarak 26 bin kişinin projeden  yararlanacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada, daha geniş anlamda, projenin hedeflediği yapıların sunduğu kamu hizmetlerine bağımlı olan toplam 6 milyondan çok vatandaşın bu projeden yararlanacağı bildirildi.

Hedeflenen bu projenin kadın mühendislerin eğitimine önemli bir katkı vereceği ve böylece kilit teknik görevlerde çalışan kadın mühendis sayısının artırılacağının bildirildiği açıklamada, Türkiye’nin deprem geçmişine de yer verildi.

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Yine yapılan açıklamada, 1900'dan bu yana Türkiye’de meydana gelen toplam 76 şiddetli depremin toplam olarak 90 bin kişinin yaşamını, 7 milyon kişinin etkilenmesine ve toplamda 425 milyar doların üzerinde hasara sebep olduğu bildirildi.

Türkiye’nin, deprem riskine maruz kaldığı bildirilen açıklamada, “Türkiye’de modern yapı yönetmeliklerinin uygulamaya konulduğu 2000 yılı öncesinde inşa edilen binaların genel olarak bir deprem halinde daha ciddi bir hasar riski taşıdıkları düşünülmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Yapılan açıklamada ayrıca “2000 yılı öncesinde inşa edilen ve vatandaşlara kritik sağlık, eğitim ve kamu hizmetleri sunan on binlerce kamu binasının acil bir şekilde yapısal olarak güçlendirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gerekmektedir.” dendi.

Yine yapılan açıklamada değerlendirmeleri yer alan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame “Dünya Bankası, ülkedeki bina stokunu depreme dayanıklı hale getirme ve bir enerji tasarrufu kaynağına dönüştürme yönündeki iddialı çabalarında Türkiye’yi desteklemekten memnuniyet duymaktadır. Bu proje kamu binaları üzerinde odaklanmasına rağmen önemli bir adım oluşturmaktadır ve sağlayacağı başarı özel sektörde de benzer dönüşümleri tetikleyerek Türkiye’nin iklim değişikliğini azaltma ve uyum sağlama gündemine katkıda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.

Enerji verimliliği büyük önem taşıyor

Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, enerji verimliliğinin de kritik öneme sahip olduğu bildirildi. Yapılan açıklamada, “Enerji açısından verimli binalara yapılacak yatırımlar, Türkiye’nin enerji ithalatına olan bağımlılığını, 175 bin kamu binasının enerji giderleri için kamunun yaptığı harcamaları azaltabilir.” ifadeleri yer aldı.

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Dünya Bankası Proje Ekibi Liderlerinden Alanna Simpson konuyla ilgili olarak “Afetlere karşı en kırılgan durumda olan binalar aynı zamanda enerji açısından da verimsiz binalardır.” dedi.

Dünya Bankası Proje Ekibi Lideri Jas Singh ise, “Proje işletme maliyetlerinin düşürülmesini ve hükümetin buradan sağlanan tasarrufu kamu hizmetlerinin sunumunda başka iyileştirmeler için kullanabilmesini sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamada son dönemlerde Dünya Bankası’nın Türkiye’de uyguladığı projeler arasında şu projeler bulunuyor: İstanbul Deprem Riskini Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi; Türkiye’deki Mültecilere Yönelik Fon kapsamında uygulanan Güvenli Okullar Projesi; Okullarda Afet Riski Yönetim Projesi; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde Enerji Verimliliği Projesi; ve Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi.

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 5'e çıkardı!


Geri Dön