Genel

Dünya Bankası’ndan kırmızı alarm! Böyle giderse bir bardak suya muhtaç olacağız! Su kıtlığı kapıda!

Dünya Bankası, gelecek dönemde insanoğlunu bekleyen tehlikelere karşı uyardı. Dünya nüfusunun son 50 yılda ikiye katlanmasına rağmen doğal su depolama hacmi ise giderek azalıyor. Dünya Bankası’ndan yayınlanan raporda, son 50 yıllık dönemde dünya nüfusu ikiye katlanırken, doğal su depolama hacminin 27 trilyon metreküp azaldığı belirtildi

Dünya Bankası, iklim değişikliği nedeniyle gelecek dönemde insanoğlunun su kıtlığı tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını bildirdi. Dünya Bankası’ndan yayınlanan raporda, son 50 yıllık dönemde dünya nüfusu ikiye katlanırken, doğal su depolama hacminin 27 trilyon metreküp azaldığı belirtildi.

Hem insanoğlunu bekleyen tehlikeler konusunda uyaran hem de çeşitli önerilerde bulunan Dünya Bankası, çeşitli insani, ekonomik ve çevresel gereksinimleri karşılamak için su depolama çözümleri çağrısında bulundu. Hem kamu hem de özel sektörü hedef alan çağrıda, depolama açıklarını kapatmak için çok sektörlü çözümler geliştirmenin önemine dikkat çekildi. Ayrıca su kıtlığı nedeniyle ülkelerin büyüme oranlarında da yüzde 6 civarında düşüşler gerçekleşebileceği belirtildi

İKLİM DENGESİ BOZULDU

Dünya Bankası raporundan öne çıkan bulgulara göre, aşırı iklim olayları arttıkça, su depolama, iklim değişikliği ve suyla ilgili çeşitli zorluklara uyum sağlamak giderek daha hayati önem arz ediyor. Dünyada kuraklıktan sellere kadar uzanan ve ardından çevresel ve ekonomik kayıplar bırakan aşırı iklim olayları, onlarca yılda elde edilen kazanımları birkaç günde silebiliyor. Raporda, su kıtlığı yüzünden ülkelerin büyüme oranlarında yüzde 6'ya varan düşüş görülebileceği kaydedildi.

Dünya Bankası raporuna göre, son 20 yılda 1,43 milyar kişi kuraklıktan, en az 1,65 milyar kişi de sellerden olumsuz şekilde etkilendi. 2030 yılına kadar 180 milyon kişinin daha doğrudan sellerden etkileneceği tahmin ediliyor.

GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

Raporda, aşırı iklim olaylarının yanı sıra yağış miktarının azalması ve daha az tahmin edilebilir hale gelmesi, şehirlerde güvenilir su teminini zorlaştırıyor. Su miktarının azalması da tarımsal üretiminin geleceği açısından çeşitli sıkıntılara yol açıyor ve bu da yatırımcıların cesaretini kırıyor.

Diğer yandan rapora göre, su depolama iklim değişikliği ile mücadele edilmesi anlamında temiz enerji üretmek için de kullanılabiliyor. Gelecek yıllarda su depolamaya yönelik adımlar atan toplumların daha istikrarlı ve dayanıklı olacağı belirtiliyor.

MEVCUT YAKLAŞIMLAR DEĞİŞMELİ

Dünya Bankası raporuna göre dünya nüfusunun depolamaya daha fazla gereksinimi olmasına rağmen, düşen tatlı su depolama hacmi, küresel bir kriz yaratıyor. Son 50 yılda, dünya nüfusu iki katına çıkarken, doğal su depolama hacminin, sulak alanların ve taşkın yataklarının yok edilmesinin yanı sıra eriyen buzullar nedeniyle yaklaşık 27 trilyon metreküp gerilediği belirtiliyor.

Su depolama açığının giderek arttığına dikkat çekilen raporda, bu açığı gidermek için, su depolamaya yönelik mevcut yaklaşımların değişmesi gerektiği ifade edildi.