Ekonomi

Dünya Bankası’ndan korkutan açıklama! Ekonomide “kayıp 10 yıl” başlıyor!

İddialı adımlar atılmazsa küresel ekonomik büyümenin 2030’a kadar gerileme yaşayacağına işaret eden Dünya Bankası, yeni raporunda "kayıp bir 10 yıl başlayabileceği" uyarısında bulundu. Yeni raporda politika yapıcılar işgücü arzını, yatırımı ve üretkenliği artırma hedefli iddialı girişimlerde bulunmazlarsa, potansiyel küresel ekonomik büyümenin  ortalama olarak 2030'a kadar yılda yüzde 2,2 oranı ile son 30 yıldaki en düşük seviyeye ineceğinin altı çizildi

 

Dünya Bankası yeni raporunda, küresel ekonomide olası gelişmelere ve alınabilecek önlemlere dikkat çekerek, geniş tabanlı yavaşlamayı tersine çevirmek gerektiğini vurguladı.

Yeni raporda politika yapıcılar işgücü arzını, yatırımı ve üretkenliği artırma hedefli iddialı girişimlerde bulunmazlarsa, potansiyel küresel ekonomik büyümenin  ortalama olarak 2030'a kadar yılda yüzde 2,2 oranı ile son 30 yıldaki en düşük seviyeye ineceğinin altı çizildi.

KRİZLER KÜRESEL BÜYÜMEYİ SONA ERDİRDİ

Bu durumu engellemek için atılması gereken önlemlerin de sıralandığı raporda, “kayıp 10 yıl” uyarısı dikkat çekti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve öncesinde yaşanan Kovid-19 pandemisi de dahil son yıllarda art arda yaşanan küresel krizlere dikkat çekilen raporda, bu olayların yaklaşık otuz yıllık sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sona erdirdiğinin altı çizildi.

KAYIP 10 YIL BAŞLAYACAK

Küresel ekonomik büyümenin, farklı bir gelişme yaşanmaması halinde 2030 yılına kadar geçen kadar yılda yüzde 2,2  oranı ile son 30 yılın en düşük seviyesine kadar düşeceği konusunda uyarıda bulunan Dünya Bankası,  bu durumun meydana gelmesi halinde dünya ekonomisi için “kayıp 10 yıl başlayacağını” vurguladı.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, potansiyel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme

ORTAK ÇABALARLA AŞILABİLİR

Bu ihtimali tersine çevirmek ve önüne geçmek için atılması gereken adımlara da yer verilen Dünya Bankası Raporunda, “Yatırımı özellikle sürdürülebilir sektörlerde artırmak, hizmetlerde büyümeyi artırmak ve işgücüne katılımı genişletmek, ticaret maliyetlerini azaltmak için ortak çabalar, potansiyel GSYİH büyümesini yüzde 0,7'ye kadar yükselterek yüzde 2,9'a çıkarabilir” ifadesine yer verildi.

 

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, "Küresel ekonomi için kayıp bir on yıl yaklaşıyor olabilir" uyarısında bulunarak, çalışmayı teşvik eden, yatırımı hızlandıran ve üretkenliği artıran politikaların, bu eğilimi tersine çevirebileceğine işaret etti.

Borcu olanlara müjdeli haber geldi…  87 bin TL’ye kadar ödemeyle borçları kapatma fırsatı!

2023 Öğretmen atama başvuruları başladı mı? Ön başvuru tarihi ne zaman?

Son dakika… Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı! Okullar yaz tatiline ne zaman girecek?