Ekonomi

Dünya Bankası’ndan önemli uyarı…Bazı ülkeler küresel göçe bağımlı hale gelecek!

Varlıklı ülkelerin yanı  sıra orta gelirli orta gelirli ülkelerde nüfusun hızla yaşlandığına dikkat çeken Dünya Bankası, bu ekonomilerin gelecekte küresel göçe bağımlı hale geleceği öngörüsünde bulundu. Dünya Bankası, göç sürecinin daha iyi yönetilmesi gerektiği uyarısında bulundu.Dünya Bankası, bu nedenle son yıllarda hızla artan küresel göç sürecinin daha iyi yönetilmesi gerektiği uyarısını yaptı

 Dünyada gelir durumu iyi olan ülkelerde nüfusun hızla yaşlanmasının,  söz konusu ülkelerdeki ekonominin yoksul ülkelerden gelecek göçe bağımlılık meydana getirebileceğine dikkat çekildi. Dünya Bankası, bu nedenle son yıllarda hızla artan küresel göç sürecinin daha iyi yönetilmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Dünya Bankası tarafından yayımlanan son Dünya Kalkınma Raporu'nda özellikle küresel göç olgusu, nedenleri ve sonuçları konusunda çarpıcı tespitlerde bulunuldu.

Dünyanın dört bir yanında sayıları 184 milyonu bulan insanın göç ettiğine dikkat çekilen raporda, bu insanların vatandaşlık sahibi olmadıkları ülkelerde yaşamlarını sürdürdükleri ve yüzde 43'ünün düşük ya da orta gelirli ülkelerden geldikleri bilgisine yer verildi.

SIĞINMACI SAYISI SON 10 YILDA 3 KAT ARTTI

Göç etmiş olan 184 milyon içinde 37 milyonunun sığınmacı olduğu vurgulanan raporda, bu sayının son 10 yıl içerisinde üç katına yükseldiği ifade edildi.

Raporda yer verilen bilgilerde İspanya gibi bazı ülkeler çalışma çağındaki yetişkin nüfusun hızla azalması sorunu ile yüz yüze gelmiş durumda.  Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bu ülkede çalışma çağındaki nüfusun 2100 yılına gelene kadar 3’te 1’in üzerinde azalacağı belirtilen raporda, mevcut durumda nüfusun yüzde 20'sini meydana getiren 65 yaş üstü kişilerin sayısının ise yüzde 40'a yükseleceği öngörüsü de yer aldı.

TÜRKİYE DAHA ÇOK YABANCI İŞÇİYE İHTİYAÇ DUYACAK

Raporda yapılan değerlendirmede, Tayland, Meksika, Tunus ve Türkiye gibi ülkelerin ise artık nüfusları büyümediğinden,  yakın gelecekte daha fazla yabancı işçiye ihtiyaç duyabilecekleri ifade edildi.

 

Göç demografisinin önceki yıllara kıyasla daha karmaşık bir hal aldığı belirtilen raporda, küresel göç olgusuna bakıldığında her gelir grubundan göç veren ve göç alan ülke olduğunun görüldüğü tespitine yer verildi.

Dünya Bankası kıdemli yöneticisi Axel van Trotsenburg, küresel göç olgusuna ilişkin değerlendirmesinde, "Göç, kalkınma ve refah için önemli bir araç olabilir.  Göçün doğru yönetilmesi halinde, bu kişilerin göç ettiği ülkeler hem de terk edilen ülkedeki herkes için fayda sağlanır" ifadesini kullandı.

AB ülkeleri de elektrik ve gaz fiyatlarından mustarip!  Geçen yıl rekor yükseliş yaşandı

İstanbullu Mart ayında en çok deprem, ekonomi ve seçim konuştu!

Dar gelirli aileler mutlaka değerlendirmeli…Devlet bu hanelere 15 bin TL ödüyor!