Ekonomi

Dünya Bankası’nın şaşılacak Türkiye raporu! 456 milyar dolar maliyet…

Kahramanmaraş merkez üstü olan ve 10 ilde büyük yıkıma sebebiyet veren depremin mali zararının 84 milyar dolar civarında olduğu açıklanmıştı. Bunun yanında Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de yayımladığı raporda dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Depremin Türk ekonomisine maliyeti de yaklaşık 5 milyar dolar olarak belirlenmişti

17 Ağustos 1999'da yaşanan 7,6’lık deprem 17 binden fazla insanın ölmesine neden oldu. Depremin Türk ekonomisine maliyeti de yaklaşık 5 milyar dolar olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra da 36 binden fazla vatandaş yaşamını yitirdi. Acı bilanço artarken, Dünya Bankası’ndan depremin ekonomik boyutuna dair kritik bir veri ortaya konuldu.

İşte detaylar…

MALİ ZARAR MİLYAR DOLARLARI AŞTI!

Ülkemizin tarihinin en büyük doğal afeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 61 binden fazla binanın acil yıkılması gerektiği belirtildi. TÜRKONFED’in hesaplamalarına göre depremin mali zararı 84 milyar doları geçti.

KONUTLARIN YALNIZCA YÜZDE 4’Ü YENİLENMİŞ DURUMDA!

Dünya Bankası’nın Aralık 2021’de yayımladığı raporda ülkemizdeki yapı stoğunun büyük bölümünün 2000'den önce inşa edildiği vurgulandı. Bu yapıların, depreme ve iklim kaynaklı afetlere "dayanıksız" olduğu vurgulandı. Yapıların depreme ve diğer afetlere dayanıklı hale getirilmesi adına güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi gerekmektedir.

Bu rapora göre Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan yalnızca yüzde 4'ü yenilenmiş durumda. Geri kalan binaların yenilenmesi için ek finansal yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Binaların yenilenmesi için ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmeli. Bu şekilde orta ve alt gelir grubunun da kentsel dönüşüm sürecinin parçası haline geleceği belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’deki evleri depreme dayanıklı hale getirmenin 465 milyar dolara mal olacağı tahmin edildi.

DÜNYA BANKASI’NDAN 1,78 MİLYAR DOLARLIK DESTEK

Banka geçtiğimiz günlerde, Türkiye’deki deprem felaketinin ardından kurtarma ve toparlanma çabalarına destek olmak amacıyla 1,78 milyar dolarlık yardım sağlanacağını bildirmişti. Dünya Bankası’nın afet risk yönetimi konusundaki en derin deneyimine dayanarak felaketin büyüklüğünü, kurtarma ve yeniden inşa desteği için öncelikli alanları belirlemek adına hızlı bir hasar değerlendirmesi başlattığı da açıklandı.

Söz konusu bu yardımın 780 milyon dolarlık bölümünün Türkiye'de mevcut olan Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangınları Acil Durum Yeniden İnşa Projesi (TEFWER) ve İklim ve Afete Dirençli Şehirler Projesi'nden Koşullu Acil Müdahale Bileşenleri (CERC'ler) projeleri aracılığı ile sunulacağı ifade edilirken, CERC'ler vasıtasıyla yapılan yardımın belediye düzeyinde temel altyapının yeniden inşası için kullanılacağı duyuruldu.

Emeklilere bayram gibi bayram geliyor! Eski ikramiyeleri unutun!

Promosyon tutarları güncellendi! Bu tutarlardan EYT’lilerde faydalanacak! Geç kalan dizlerini döver!