Dış Piyasalar

Dünya basını Afganistan’ın Gazni vilayetini konuşuyor! Şimdi de Çin el attı!

Küresel piyasanın baş aktörlerinden Çin, Afganistan'ın lityum ve altın madenlerine göz dikti. Dünya basınında geniş yer alan gelişme, birçok ülkenin ekonomi gündemi arasında ilk sıralarda yer aldı. İşte detaylar… Taliban'a bağlı haber ajansı Bakhtar'a göre, Hazret Yusuf, vilayet genelindeki maden sahalarıyla ilgili değerlendirme yaptı

Afganistan'ın önemli şehirlerinden Gazni’de Maden ve Petrol Dairesi Müdürü Mevlevi Hazret Yusuf, iki Çinli şirketin vilayetteki altın ve lityum madenlerinin işletmesine talip olduğunu duyurdu. Taliban'a bağlı haber ajansı Bakhtar'a göre, Hazret Yusuf, vilayet genelindeki maden sahalarıyla ilgili değerlendirme yaptı.

ÇİN AFGANİSTAN’A AÇILIYOR!

Şu anda vilayetteki yirmi beş madenin aktif olarak üretimde bulunduğunu söyleyen Yusuf, son bir yıl içerisinde de mermer, sülfür, taş kömürü ve çeşitli değerli taşların bulunduğu on sekiz yeni maden sahasının tespit edildiğini açıkladı.

 

Maden ve Petrol Dairesi Müdürü Mevlevi Hazret Yusuf, Çinli iki şirketin Navur ilçesindeki lityum ve Mukur ilçesindeki altın madenlerinin işletmesi için kendilerine teklif getirdiğini paylaştı. Söz konusu teklif dünya basınında geniş yer buldu.

Dünya basını Afganistan’ın Gazni vilayetini konuşuyor! Şimdi de Çin el attı!

Yusuf, söz konusu yatırımların gerçekleşmesi halinde bunun vilayet ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Çin ve Rus firmaları ülkedeki madenleri işletmeye en hevesli yatırımcılar olarak dikkat çekiyor. Afganistan'da kömür, sabuntaşı, pamuktaşı, alçıtaşı, sülfür ve mermer gibi maden yatakları ile bakır, altın, uranyum, boksit, demir cevheri, krom, kurşun, çinko gibi metaller yer alıyor.

Dünya basınında da geniş yer bulan gelişme birçok ülkede ekonomi gündemine oturdu. Taliban yönetimi de ülkedeki ekonomik krizle baş etme hedefiyle yabancı şirketleri bu alanlarda yatırım yapmaya çağırıyor. Çin ve Rus firmaları da ülkedeki madenleri işletmeye en hevesli yatırımcılar olarak ön planda yer alıyor.

Son olarak 5 Ocak'ta Taliban geçici hükümeti Çinli şirket CAPEIC ile bir anlaşma yaparak, Afganistan'ın kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde petrol arama ve çıkarma konusunda 25 yıl süreli bir sözleşme yaptı. Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver ve Çin'in Kabil Büyükelçisi Wang Yu sözleşmenin iki ülke ekonomisine önemli katkı sunacağını kaydetti.