Ekonomi

Dünya bunu konuşuyor! Rus rublesi değerlendi; gerçek mi yapay mı?

Dünya gündeminde Rus rublesinin değeri konuşuluyor. Rusya Ukrayna Savaşından bir gün önce 81 olan ABD doları/Rus rublesi kuru bugün 76 lirayı gördü. Tü m yaptırımlara rağmen Rus rublesinin değer kaybetmemesi dünya gündeminde yer alıyor. Peki bu gerçek mi yapay mı? Rus Rublesinin savaş ve tüm yaptırımlara rağmen çökmemesi dünyada tartışmalara neden oldu

Rus rublesinin değeri dünyada tartışılıyor. Rus Rublesinin savaş ve tüm yaptırımlara rağmen çökmemesi dünyada tartışmalara neden oldu. Peki bu gerçek mi yapay mı? Bazı anaistler sentetik değerlenme olarak adlandırılırken bazı analistler cari fazlası olduğunu söylüyor. 

Savaşa ve onca yaptırıma rağmen Rus rublesinin savaş öncesi değerinde işlem görmesi dünya gündeminde en çok tartışılan konu oldu. Rusya Ukrayna Savaşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlamış, o gün 81 seviyesinde olan ABD doları/Rus rublesi kuru Mart ayı başlarında 177 seviyesine kadar yükselmişti. Bugün ise 76 seviyeyi gördü.

Rusya Merkez Bankası'nın 300 milyardan fazla dolar ve euro kuru rezervinin Batı ülkeleri tarafından dondurulmasına rağmen rublenin değerlenmesi tartışmalara yol açtı.

Merak edilen konu; Rus rublesinin değeri gerçek mi, yapay mı? İşte cevabı...

RUS RUBLESİNİN DEĞERİ YAPAY MI?

Bloomberg'e konuşan stratejistler,  Rublenin değerlemesinin güvenilmez olduğunu, döviz kurunun artık serbestçe dalgalanmadığını, sermaye kontrolleri olmasaydı döviz kurunun çok farklı bir noktada olacağını ve rublenin mevcut değerinin Rus ekonomisinin temellerini yansıtmadığını savundu.

Londra'daki Toronto Dominion Bank stratejisti Cristian Maggio, “Rublenin değeri tamamen yapay bir seviyede ve buna çok az itibar edilmeli” dedi.

Londra'dan bir başka analist Piotr Matys de rublenin düzgün işleyen bir piyasaya sahip olmadığının altını çizdi.

CARİ FAZLA RUS RUBLESİNİ DESTEKLİYOR

Öte yandan, Rusya'nın ithalatındaki keskin düşüşe rağmen, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere ihracatın devam etmesi nedeniyle döviz gelirlerindeki hızlı artışın ve dolayısıyla cari işlemler fazlasının, Rus rublesinin değerlenmesinde etkili olduğu belirtiliyor.

Rusya'nın şartı üzerine dost olmayan ülkeler için doğalgaz ödemeleri Rus rublesi ile mi olacak? Hangi ülkeler Rus rublesi ile ödemeyi kabul etti? İşte ayrıntılar...

RUBLE İLE ÖDEME YAPILACAK MI?

Rus rublesinin değerlenmesinde bir diğer etken de Rusya'nın "dost olmayan ülkeler" için doğalgaz ödemelerinde euro ve dolar yerine ruble kullanılmasını şart koşması kararıdır.

Avrupa Birliği temsilcileri Rusya'nın ruble ile ödeme kararını uygulamayacaklarını söyleseler de Moskova bu konudaki kararlılığına devam ediyor. AB üyesi Macaristan da ruble olarak ödemeye hazır olduklarını söyledi.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; 1 Nisan 2022 tarihi itibarı ile karar kapsamında ilk ödemelerin Mayıs ayının ikinci yarısında yapılması öngörülüyor.

Putin'den ruble kararı! 1 Rus rublesi kaç TL?

Rusya'nın doğal gaz hamlesi sonrası AB rotayı Okyanus Ötesi'ne çevirdi