Genel

Dünya enerji fiyatlarındaki düşüş doğalgaza yansıyacak mı?

Dünya enerji fiyatlarındaki düşüşün doğalgaza da yansıyacağını belirten Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Önümüzdeki dönemde bırakın zammı, enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketiciye indirim olarak yansıtmak için çalışma başlattık" müjdesini verdi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak, küresel enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak doğalgaz fiyatlarındaki düşüşü önümüzdeki dönemde tüketiciye yansıtmak için çalışma başlattıkları müjdesini verdi. Bakan Albayrak, “Devlet olarak bu fahiş artışları yansıtmama konusunda sübvanse ettik, özellikle BOTAŞ uzun yıllar zarar etti. Şimdi kısa bir süre içerisinde fiyatlardaki düşüşü enerji fiyatlarındaki düşüşü inşallah BOTAŞ ile indirim olarak yansıtmak için çalışmaya başladık” açıklamasında bulundu. Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Bakan Berat Albayrak, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin enerji alanındaki büyümesiyle aynı oranda geliştiğini ve son 13-14 yıldır bu büyümeyi karşılayacak altyapı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade etti.


ENERJİ TALEBİ KARŞILANIYOR

Türkiye'deki elektrik tüketimininin 2015'te bir önceki yıla oranla 2,6 büyüdüğünü hatırlatan Albayrak, kurulu gücün de 73 bin megavat seviyesini aştığını söyledi. Albayrak, kış şartlarında enerji talebini karşılamak için yoğun bir çaba sarf edildiğine işaret ederek, “Tam teşekküllü şekilde çalışan bir Enerji Bakanlığı var. Tüketimlerde rekorlar kırılıyor. Bunu karşılama noktasında piyasanın oluşması için üzerimize düşen iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.


DOĞALGAZDA İNDİRİM İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK

Albayrak, doğalgaza zam olup olmayacağı sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “Özellikle son 10 yılda enerji fiyatlarındaki artışa dayalı doğalgaz fiyatları arttı. Türkiye ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Devlet olarak bu fahiş artışları yansıtmama konusunda sübvanse ettik, özellikle BOTAŞ uzun yıllar zarar etti. Ciddi bir yük yüklendi. Yeni dönemde enerji fiyatlarında düşme görüyoruz. Şimdi önümüzdeki dönemde, kısa bir süre içerisinde, enerji fiyatlarındaki düşüşü inşallah BOTAŞ ile indirim olarak yansıtmak için çalışmaya başladık.”


ALTERNATİF KAYNAKLARA OLUMLUYUZ

Albayrak, gelecek 10 yılda enerji talebini karşılamak için orta vadede 50- 60 bin megavat daha kurulu güç gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte yeni işbirliklerinin de yapılacağını açıklayan Bakan Berat Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "LNG alternatifi de dahil olmak üzere kaynak çeşitliliğiyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İsrail veya Türkmenistan gazı, Irak gazı ve bu gazın Avrupa piyasalarına da iletilmesi için Türkiye'nin transit ülke olması konuşuluyor. Alternatif kaynaklara olumlu bakıyoruz. İsrail ile ilgili siyasi ilişkilerin ve buna dayalı enerji konularının gündeme gelebilmesi için siyaseten bizim bir duruşumuz var. Bizim öne sürdüğümüz üç şart var, özür gerçekleşti. Bizim takip ettiğimiz bununla ilgili bazı gelişmelere dayalı durumlar var, bunu takip ediyoruz. Siyasi normalleşme olursa enerji konusunda da adımlarımızı atmayı düşüneceğiz.”


Benzin 90 kuruş, motorin 115 kuruş düştü

Haziran 2014'ten bu yana düşen petrol fiyatları ile birlikte benzinde 90 kuruş, motorinde ise 115 kuruş indirim olduğunu hatırlatan Albayrak, fiyatların dövize endeksli oluşmasına da dikkati çekti. Albayrak, Haziran 2014'te 2,10 lira olan kuru bugünlerde 3 lira seviyesinde seyrettiğine de vurgu yaptı. Petrol fiyatlarında bir tahmin yapmanın zor olduğunu söyleyen Albayrak, “Önümüzdeki 10 yıl için enerji özelinde zorlu bir döneme girdiğimizi düşünüyorum, hem bölge ve hem de dünya için” dedi.


Elektrik altyapısına 18 milyar bütçe

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ciddi bir yatırım hamlesi olacağını belirten Bakan Albayrak; "Özelleştirmeye önce doğalgazdan başladık, sonra elektriğe geçtik. Doğalgazda 10-15 yıllık bir altyapı ömrü varken elektrikte altyapı ömrü 30-40 yıllık. Bu konuda ciddi değişimler olacak. Türkiye'nin elektrik altyapısı yaşlı. Türkiye'nin ihtiyacı olan elektrik altyapısı ile ilgili 18 milyar liralık bütçe belirledik. 5 yıl içinde elektrik altyapı düzenlemesini yüzde 80'lere çıkarmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.


Akkuyu'da yatırım süreci sürüyor

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nde bir sorun olmadığını belirten Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Akkuyu'da yatırım süreci devam ediyor. Bizden yana da bir sıkıntı yok. Türkiye'nin enerji miksine nükleerin dahil olmasıyla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Üçüncü nükleer santralin yeriyle ilgili 18-19 kriterinin karşılanması lazım, Türkiye haritası içerisinde bu kriterlere dayalı en uygun yeri seçmek lazım. Üçüncü nükleer santralin yeri için ihtimallerin 8-10 bölgeye kadar daraltıldığından bahsedebiliriz."


Akşam